spot_img
AcasăEconomieConsultant fiscal: În România s-a schimbat Codul Fiscal, dar nu și mentalitatea...


Consultant fiscal: În România s-a schimbat Codul Fiscal, dar nu și mentalitatea autorităților fiscale

Mentalitatea autorităților fiscale a rămas neschimbată, deși România are atât un nou Cod Fiscal, cât și un nou Cod de procedură fiscală, a declarat, joi, consultantul fiscal Dan Schwartz – managing partner RSM România, în cadrul conferinței cu tema ‘Fiscalitate pentru o Românie Durabilă’.
‘În România s-a schimbat Codul Fiscal, dar nu și mentalitatea autorităților fiscale. Modalitatea de preluare în Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală a unor concepte a fost deficitară. Un prim efect ar fi că nu am scăpat de schimbarea frecventă de legislație. Pe lângă partea bună a Codului Fiscal, acesta cuprinde încă ambiguități și, ceea ce e mai rău, noi filosofii fiscale și noi cote de impozitare care, în loc să genereze creștere economică și relaxare fiscală, devin o frână în calea business-ului românesc, din punct de vedere economic și birocratic. Nu cred că, în ultimii ani, am avut o birocrație mai mare, așa cum o avem azi. S-a trecut într-o zonă în care există un noian de informații care trebuie stocat pe sisteme informatice învechite, fapt care generează, în final, scandaluri, nervi, birocrație etc.’, a spus Schwartz.

Noul Cod fiscal a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016 iar cota generală de TVA a scăzut de la 24% la 20%, în timp ce pentru apă, atât potabilă cât și de uz industrial și agricol, TVA este de 9%. De asemenea, impozitul pe dividende este stabilit la 5%, în scădere de la 16%. Pe de altă parte, s-a schimbat regimul de impozitare pentru microîntreprinderi, și au fost majorate impozitele pentru clădiri.

De la începutul acestui an a intrat în vigoare și o nouă formulă de impozitare pentru imobile, care a condus la creșteri semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei acasă.

Seria de evenimente organizate sub sigla ‘România Durabilă’ continuă și în acest an cu primul eveniment dedicat fiscalității, organizat, joi, la București.

Evenimentul ‘Fiscalitate pentru o Românie Durabilă’, organizat de The Associates și Ad Media Consult, în parteneriat cu RSM România, TaxHouse, BDO România și Pellicola, cu susținerea Camerei Consultanților Fiscali și a BNI Romania, va pune în dezbatere cele mai importante și relevante modificări ale noului Cod Fiscal și ale noului Cod de Procedură Fiscală care au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.


RELATED ARTICLES