spot_img
AcasăEconomieCreditele ipotecare luate de tineri, recalculate


Creditele ipotecare luate de tineri, recalculate

Peste 40% dintre creditele ipotecare de acum sunt luate de tineri până în 35 de ani, arată datele Băncii Naționale Române. Procentul e mare, dar sumele împrumutate sunt mai mici decât acum un deceniu, înainte de criza financiară, potrivit Digi24.ro.

Tinerii care își cumpără apartamente plătesc un avans și de 30%, dublu față de acum 10 ani, conform datelor Economica.net. Aceasta nu este singura diferență. Anul trecut, un credit ipotecar contractat de tineri era în medie de 183.000 lei, pe o perioadă de aproximativ 23 de ani. Spre comparație, în 2008, media pieței era de 211.000 lei, pe o perioadă de 27 de ani.

Cu lecțiile învățate din experiențele generațiilor anterioare, tinerii sunt mai prudenți și se documentează bine atunci când vor să se împrumute, potrivit Digi24.ro. „Nu cad pradă atât de ușor propagandei noilor complexe imobiliare sau noilor dezvoltatori, ci caută să se orienteze către investiții bine documentate din punct de vedere informațional, așteaptă să găsească un moment prielnic pentru astfel de investiții”, susține sociologul Ana Bulai.RELATED ARTICLES