spot_img
AcasăEconomieCresc facturile la gaze


Cresc facturile la gaze

Chiar înainte ca iarna să își intre pe deplin în drepturi, prețul gazelor naturale va crește. Scumpirea nu va fi mare, ca procent, dar românii vor simți cu siguranță majorarea în portofel, de luna viitoare, mai ales odată cu scăderea mai puternică a temperaturilor, când și consumul atinge cele mai ridicate niveluri, potrivit Adevarul.

Prețul gazelor naturale pentru populație a fost majorat, începând de miercuri, 10 ianuarie, fiind estimată o creștere medie de 5,6% a prețului final, potrivit Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Procentul diferă însă de la un furnizor la altul, iar impactul se va vedea încă de luna viitoare, când vor fi emise facturile ce conțin această majorare, susțin reprezentanții ANRE.

Decizia de creștere a prețului pentru consumatorii finali a venit din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care a anunțat că furnizorii au solicitat acoperirea costurilor, după ce au crescut prețurile de achiziție a gazelor.

Potrivit ANRE, „impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum”.

 RELATED ARTICLES