spot_img
AcasăEconomieErste Group: Creșterea economică a României în 2017 va fi de 5,1%


Erste Group: Creșterea economică a României în 2017 va fi de 5,1%

Dezvoltarea economică a României prognozată de Erste Group a fost majorată la 5,1 pentru acest an, apropriindu-se de estimarea oficială, iar pentru anul viitor va fi de 3,9%, în scădere față de prognoza anterioară care indica 4,3%.

Majorarea efectuată de Erste în prognoză se datorează datelor peste așteptări furnizate de Institutul de Statistică pentru primul trimestru: 5,7%.

Principalul motor de creștere rămâne consumul, însă vor exista și impulsuri din alte sectoare, precum industria, arată analiștii Erste.

„Politica fiscală relaxată a guvernului, alături de cererea din zona euro alimentează creșterea ciclică a economiei românești. Indicatorii sentimentului economic sunt la valori record, în timp ce dovezile anecdotice din mediul de afaceri local arată că multe sectoare beneficiază de cea mai bună situație de după 2007-2008.  Totuși, riscurile nu ar trebui trecute cu vederea și vedem o scădere a ritmului de creștere anul viitor ca urmare să scăderii tracțiunii politicii fiscale”, se arată în raportul Erste.

Politica fiscală relaxată va contribui la creșterea produsului intern brut prin cifra de afaceri din sectorul vânzărilor cu amănuntul precum și serviciile prestate populație.

Leul se va deprecia ușor în trimestrele următoare, ca urmare a riscurilor legate de deficitul bugetar și creșterea deficitului de cont curent, potrivit analiștilor, care văd euro la 4,62 lei la finele lui 2017.

“Prognoza noastră presupune că BNR va fi cumva mai puțin doritoare să lupte împotriva unei deprecieri de 2-3%, contrar mantrei curente a leului stabil, de aceea vedem riscuri în partea de jos a prognozei”, scriu analiștii Erste. Guvernul și-a bazat bugetul pe o creștere economică de 5,2% și un deficit bugetar de 3%, la limita de deficit excesiv.


RELATED ARTICLES