spot_img
AcasăInternaționalSUA nu subscrie acordului de la Paris privind schimbările climatice


SUA nu subscrie acordului de la Paris privind schimbările climatice

Ruptura dintre Statele Unite și principalele state industrializate aliate pe tema schimbărilor climatice s-a intensificat luni, când Washingtonul a refuzat să subscrie pe deplin la declarația Grupului celor Șapte referitoare la mediul înconjurător, transmite Reuters.

Statele Unite ale Americii au declarat că nu vor semna un angajament al Italiei, Canadei, Marii Britanii și al Germaniei prin care se consideră că acordul de la Paris privind schimbările climatice este „ireversibil” și esențial pentru „securitatea și prosperitatea planetei noastre”.
Așadar, Washington a refuzat oficial să susțină băncile multilaterale de dezvoltare – organisme menite să finanțeze națiunile mai sărace și să le ajute să-și reducă emisiile poluante.
Președintele american Donald Trump a retras SUA din acordul de la Paris la începutul aceste luni, iar poziția americană a fost prezentată într-o scurtă notă de subsol într-un comunicat general, în urma unei întâlniri a miniștrilor de Mediu din G7 ce a avut loc în Bologna, în nordul Italiei.
”Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii internaţionali majori într-o manieră conformă cu priorităţile interne, menţinând atât o economie solidă cât şi un mediu sănătos”, se arată în comunicat.
Șeful Agenției de Protecție a Mediului din SUA, Scott Pruitt, a participat doar în prima zi a întâlnirii de duminică.
Într-o declarație de luni, acesta a apărat poziția SUA în privința deciziei luate.
„Restabilim dialogul pentru a spune că Parisul nu este singura modalitate de a face progrese”, a scris Pruitt.
Miniștrii mediului și oficialii din statele dezvoltate s-au întâlnit într-un hotel de lux, discutând diverse aspecte de la schimbările climatice până la dezvoltarea durabilă în jurul unei mese acoperite cu iarbă luxuriantă, relatează agenția.
Trump, care a respins în trecut schimbările climatice și le-a descris ca fiind o farsă, declară că acordul de la Paris ar submina economia SUA, ar costa locuri de muncă și ar pune țara în dezavantaj față de concurenții săi.
De cealaltă parte, republicanul Rob Mckenna a afirmat că acordul de la Paris ar putea crea oportunități de „zeci de miliarde de dolari”.
Acordul din 2015, susținut de aproape 200 de țări, vizează să limiteze încălzirea globală la 2 grade sau mai puțin până în 2100, în principal prin angajamente de reducere a dioxidului de carbon și a emisiilor.


RELATED ARTICLES