spot_img
AcasăEconomieEnergia livrată luni în România a fost cea mai scumpă din Europa


Energia livrată luni în România a fost cea mai scumpă din Europa

Prețul mediu al energiei electrice furnizată luni în România, 62,88 euro/MWh, a fost cel mai ridicat din întreaga Europă, singura țară cu un preț identic fiind Ungaria, a cărei piață este interconectată cu cea autohtonă, scrie Profit.ro.

Chiar și Bulgaria și Grecia, state cu deficit de capacități de producție și prețuri de obicei mai ridicate decât cele din România, înregistrau prețuri cu aproape 3 euro/MWh mai reduse.

De asemenea, importurile nu sunt o noutate, în ultimele 2 săptămâni România aflându-se în mod curent în poziția de importator net de electricitate. În plus, prețurile spot de pe OPCOM au fost printre cele mai ridicate (dacă nu cele mai ridicate) din Europa în ultima lună.

Nivelul apelor din România a scăzut ceea ce a condus la o reducere a energiei hidro de la o medie de 3.500 MW la una de sub 2.000 MW.

Potrivit unor surse din piață, Consiliul Concurenței a impus celor doi producători să introducă gaz în centralele lor nu la cost de producție, ci la prețul pieței, potrivit sursei citate.

Ca urmare a prețului mai mic al gazului din Ungaria și costul de producție al unui MWh de electricitate este mai redus, ceea ce conduce la prețuri spot ale energiei electrice mai mici și la transformarea României în importator net și la limitarea producției de energie din România. Prețul de furnizare a energiei electrice reprezintă aproximativ 50% din prețul achitat de consumatorii finali. Energia cumpărată pe piața pentru ziua următoare reprezintă aproximativ 40% din totalul energiei achizinate de furnizori în vederea livrării sale către clienții industriali și cei casnici de pe piața concurențială. Clienții casnici de pe piața reglementată beneficiază de un preț de furnizare stabilit de ANRE.RELATED ARTICLES