spot_img
AcasăEconomieEste oficial: Grupul francez PSA preia divizia europeană a General Motors


Este oficial: Grupul francez PSA preia divizia europeană a General Motors

General Motors părăseşte complet Europa. Vineri, gigantul american a vândut Opel grupului francez PSA pentru 2,3 miliarde de euro. Astfel, prin preluarea Opel şi Vauxhall, se va crea al doilea mare producător auto european. 

PSA, din care fac parte şi brandurile Peugeot şi Citroen, va plăti 1,3 miliarde euro pentru constructorii auto Opel şi Vauxhall. Restul sumei va fi plătită pentru divizia financiară a Opel, care va fi deţinută împreună cu GM şi banca franceză BNP Paribas, notează agenţia de presă News.ro, care citează Bloomberg. Achiziţia ar putea aduce economii anuale pentru constructori de 1,7 miliarde euro până în 2026, dar implementarea măsurilor de reducere a costurilor va costa 1,6 miliarde euro. Economiile ar putea proveni din reducerea capacităţii de producţie dar şi din achiziţiile comune, folosirea mai multor componente comune şi reducerea cheltuielilor inutile.

Board-ul PSA a semnat acordul vineri, potrivit unor surse citate de Bloomberg. PSA şi GM discută capacitatea producătorului auto francez de a vinde vehicule Opel la nivel mondial şi dreptul companiei americane de a aduce modele Chevrolet în Europa, au spus două dintre persoane.

Directorul general al PSA, Carlos Tavares, vrea să relanseze brandurile neprofitabile Opel şi Vauxhall cu o restructruare similară cu cea care a avut loc în ultimii trei ani la producătorul mărcilor Peugeot şi Citroen.

Opel, cu sediul lângă Frankfurt, ar putea servi drept un motor de creştere dincolo de regiunea sa de provenienţă, rol care a fost limitat sub proprietatea GM, a spus Tavares săptămâna trecută. Volumul vânzărilor este de o importanţă majoră pe segmentul automobilelor de serie din Europa, în mare parte saturat. Adăugarea unei producţii anuale de 1,2 milione de vehicule poate ajuta PSA să împartă costurile de dezvoltare a unor noi automobile şi motoare pe un număr mai mare de vehicule.

Un alt subiect al discuţiilor a fost cum vor administra GM şi PSA planul de pensii pentru pensionarii de la Opel, au spus sursele. GM a luat decizia de a vinde după ce Opel a ratat ţinta de break-even pentru 2016, contribuind la pierderi totale, din 2009 încoace, de circa 9 miliarde de dolari, conform datelor Bloomberg.

Alte întrebări sunt legate de costurile licenţelor pentru tehnologia folosită de Opel şi planurile de reducere a producţiei. Pentru a obţine sprijin în vederea preluării, directorii PSA s-au întâlnit cu lideri sindicali şi politicieni pentru a-i asigura că angajaţii Opel şi fabricile vor fi protejate.

Autorităţile din Franţa şi Germania au subliniat importanţa menţinerii locurilor de muncă şi a fabricilor din ambele ţări şi au cerut PSA să transforme creşterea viitoare în securitatea pe termen lung a locurilor de muncă. Principalul competitor al PSA pe piaţa europeană este grupul german Volkswagen.

























RELATED ARTICLES