spot_img
AcasăEconomieEUROSTAT: Româncele cu funcţii de conducere câştigă doar cu 5% mai puţin...


EUROSTAT: Româncele cu funcţii de conducere câştigă doar cu 5% mai puţin decât bărbaţii

România se poate lăuda cu un loc fruntaş în clasamentul statelor europene cu cea mai mică diferenţă salarială între femeile şi bărbaţii cu funcţie de conducere. Potrivit datelor Eurostat publicate astăzi, decalajul salarial este de doar 5%, de departe cel mai scăzut nivel din statele membre ale Uniunii Europene. După noi, urmează Slovenia, cu o diferenţă de 12,4%. 

Datele Oficiului European de Statistică arată că, la polul opus, cele mai mari diferenţe între salariile femeilor şi bărbaţilor cu funcţii de conducere sunt în Ungaria (33,7%), Italia (33,5%) şi Republica Cehă (29,7%). De asemenea, diferenţele salariale depăşesc 25% în Slovacia (28,3%), Polonia (27,7%), Austria (26,9%), Germania (26,8%), Portugalia (25,9%), Estonia (25,6%) şi Regatul Unit (25,1%).

Potrivit Eurostat, cea mai mare pondere a femeilor în funcţii de conducere se înregistrează în Letonia, singurul stat membru în care femeile reprezintă mai mult de jumătate (53%) la această categorie, notează agenţia de presă News.ro. După Letonia, ţările cu cea mai mare pondere a femeilor aflate în funcţii de conducere sunt Bulgaria şi Polonia (ambele 44%), Irlanda (43%), Estonia (42%), Lituania, Ungaria şi România (41%), Franţa şi Suedia (40%).

La polul opus, femeile reprezintă mai puţin de un sfert dintre managerii din Germania, Italia şi Cipru (22%), Belgia şi Austria (23%), precum şi Luxemburg (24%).

La nivelul UE, aproape 7,3 milioane de persoane deţin funcţii de conducere în firmele cu 10 angajaţi sau mai mulţi, din care 4,7 milioane de persoane sunt bărbaţi (65% din totalul managerilor) şi 2,6 milioane sunt femei (35%). Astfel, deşi reprezintă aproximativ jumătate din totalul persoanelor angajate în UE, femeile continuă să fie slab reprezentate printre manageri, se mai arată în raportul Eurostat.

În plus, femeile în funcţii de conducere din UE câştigă, în medie, cu 23,4% mai puţin decât bărbaţii, ceea ce înseamnă că managerii de sex feminin câştigă, în medie, 77 de cenţi pentru fiecare euro pe care un manager de sex masculin îl câştigă pe oră.RELATED ARTICLES