spot_img
AcasăEconomieFonduri suplimentare pentru "Prima casă"


Fonduri suplimentare pentru „Prima casă”

Vești bune pentru românii care abia așteaptă să își cumpere o locuință! Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, anunță că plafonul pentru „Prima Casă” va fi suplimentat în septembrie. Mai mult, în octombrie se va încheia o strategie pe cinci ani pentru acest program, pentru a fi mai predictibil, iar toate părţile implicate să îşi poată face planuri pe acest termen, precizează ministrul.

„Programul va fi suplimentat în septembrie pentru 2016 şi în octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel încât să evităm eventualele sincope în derularea programului”, a precizat ministrul Finanţelor, citată de realitatea.net. Cererile pentru „Prima Casă” au crescut foarte mult în perioada discuţiilor cu privire la Legea Dării în plată, iar acum se întâmplă la fel pentru că „oamenii nu ştiu dacă programul va mai fi la anul sau nu”, a mai spus Dragu. În opinia ministrului, este nevoie de predictibilitate, astfel încât cetăţenii şi dezvoltatorii imobiliari să îşi poată face planuri pe termen mediu.

sursa foto: capital.ro
sursa foto: capital.ro

Programul guver­na­mental „Prima casă”, de­di­cat încu­rajării achi­ziţiei de lo­cu­inţe de către per­soa­nele care nu aveau nicio ca­să în pro­prie­tate şi lansat în perioada cri­zei eco­no­mice, a reuşit să ţină cre­di­tarea pe picioare în ultimii ani în con­di­ţiile în care nu­me­roşi de­bi­tori înce­puseră să aibă probleme cu pla­ta ratelor, iar băn­cile dădeau mai pu­ţi­ne credite. Practic, 90% din creditele ipotecare date în ultimii ani au fost pe baza Programului Prima Casă, notează Mediafax.

Programul „Prima Casă” a avut un plafon de garanţii de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, suplimentat în mai cu 500 mil. lei în luna mai. Guvernul a anunţat anterior că intenţionează să modifice programul Prima casă şi doar românii cu venituri mici ar trebui să beneficieze de creditele ipotecare cu avans de doar 5%. Anul trecut, plafonul a ajuns in total la 2,8 miliarde de lei.

„Plafonul de garantare de 60.000-70.000 euro nu este destul de eficient în filtrarea şi orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o soluţie în această privinţă”, scrie în strategia pusă în dezbatere de către Ministerul Dezvoltării. În plus, conform strategiei, guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din lo­cuinţele pe care îşi propun să le con­struiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autoriza­ţiilor de construire.

De la lansarea programului, in anul 2009, până in prezent, au fost acordate peste 166.000 de garanții, pentru finanțări în valoare de peste 13,9 milioane de lei (după preluarea a 50% din risc de bănci). Cei mai mulți au fost buni-platnici. Până în 2015 inclusiv, numai 400 de credite au fost executate silit.























RELATED ARTICLES