spot_img
AcasăEconomieGabriel Resources solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că nu...


Gabriel Resources solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că nu poate continua proiectul Roșia Montană

Gabriel Resources, compania-mamă a Roşia Montană Gold Corporation, va solicita, la curtea internaţională de arbitraj de pe lângă Banca Mondială, despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari SUA din partea statului român, pentru blocarea proiectului minier Roşia Montană.

Gabriel Resources, compania care deține Roșia Montană Gold Corporation, va chema România în  fața curții internaționale de arbitraj de pe lângă Banca Mondială, pentru a fi despăgubită cu 4,4 miliarde de dolari din cauza blocării dezvotării proiectului Roșia Montană.

Pretenţiile companiei canadiene se bazează pe prevederile tratatului investiţional semnat de România şi Canada în 2009 şi intrat în vigoare în 2011, potrivit unui comunicat publicat, joi, de Gabriel Resources.

„Guvernul României a blocat în mod ilegal procesul de acordare a permiselor pentru proiectul Roşia Montană şi a desconsiderat vădit înţelegerea Gabriel cu statul şi licenţele existente. Acţiunile Guvernului României sunt echivalente cu o expropriere a investiţiilor Gabriel în România. După ce iniţiativele Gabriel de conciliere şi negociere au fost ignorate complet de Guvernul României, singura cale de acţiune rămasă companiei este să continuăm cu determinare această procedură de arbitraj. Mâine, avem de gând să depunem o declaraţie solidă, detaliată, prin care vom cere compensaţii în valoare de 5,7 miliarde de dolari canadieni, 4,4 miliarde de dolari SUA”, susţine, în comunicat, Jonathan Henry, CEO al Gabriel Resources.

Astfel, conform calendarului anunțat de compania canadiană, statul român ar urma să răspundă oficial solicitării Gabriel Resources până la data de 15 februarie 2018, urmat de un contra-răspuns de la companie până în 5 septembrie 2018. România mai are dreptul la o replică, până la 19 februarie 2019, după care, în perioada 9-20 septembrie 2019, completul de abitraj urmează să convoace părţile la audieri.RELATED ARTICLES