spot_img
AcasăEconomieGazul s-a ieftinit pe piața liberă, după scumpirea de la 1 aprilie


Gazul s-a ieftinit pe piața liberă, după scumpirea de la 1 aprilie

Creșterea prețurilor reglementate la gaze pentru clienții casnici ai Engie, adică marea majoritate a tuturor clienților casnici din jumătatea de sud a țării, care a avut loc la 1 aprilie, face ca aceste prețuri să devină mai mari decât ale unor furnizori de pe piața liberă, conform Economica.net.

De asemenea, schimbarea furnizorului devine o opțiune din ce în ce mai atractivă. ANRE a anunțat, că, începând cu data de 1 aprilie, „pentru operatorul economic ENGIE România SA se va înregistra o creștere de preț pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici, creștere datorată, în principal, corecțiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, când prețul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce însemnă o creștere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh”.

Teoretic, în regim reglementat, ANRE avizează cel mai mic cost posibil al gazului care ajunge în factura consumatorului final, dar acel cost are și el mai multe componente. De exemplu, la reglementat, furnizorul trebuie să asigure gaz și din înmagazinare, cu costul suplimentar aferent, dar furnizorul concurențial poate să vinaă cu oferte care nu au gaz din înmagazinare. De aceea, factura poate fi mai mică.


RELATED ARTICLES