AcasăEconomieGuvernatorul BNR avertizează: Credibilitatea băncilor a ajuns la cel mai scăzut nivel...

Guvernatorul BNR avertizează: Credibilitatea băncilor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani
În contextul în care în ultimii ani încrederea românilor a scăzut față de bănci odată cu creditarea, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, avertizează instituțiile bancare să-și consolideze credibilitatea în fața clienților, să se apropie de aceștia mai mult și să îi cultive, deoarece, cu toate că situația macroeconomică a României din prezent este cea mai bună din ultimii 27 ani, totuși există riscuri mai mari, transmite News.ro.

”E nevoie de a vă recâștiga credibilitatea după acești ani, ea a scăzut. Sunt toate datele pentru ca aceasta să fie recâștigată, în măsura în care s-a pierdut (…)”, a declarat Isărescu în cadrul Forumului Pieței Financiare, organizat de Asociația Română a Băncilor (ARB).

Guvernatorul BNR a subliniat totodată că sistemul bancar este foarte solid în acest moment și deține un exces de lichiditate, două puncte forte pe care băncile se pot baza pentru a recâștiga încrederea clienților.

„Cum am putea să caracterizăm situaţia economico-financiară a României? Nu am văzut niciodată, în 27 de ani, o situaţie macroeconomică mai bună, dar nici riscuri mai mari. Nu este o contradicţie, nu este un conflict. Riscul unei căderi este mai mare şi efectele sunt mai mari, atunci când ajungi acolo sus. Trebuie să ne asumăm riscuri cu o prudenţă mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie să vă luaţi inima în dinţi şi să le administraţi mai bine. Situaţia financiară a băncilor s-a întărit. Se poate vorbi de un restart al creditării”, a declarat Mugur Isărescu.

El a subliniat că, dacă o bancă are prea multe litigii cu clienții, trebuie să găsească metode a negocia și rezolva aceste probleme în interiorul băncii, în condițiile în care băncile trebuie să se apropie mai mult de clienți pentru creșterea creditării.

”Maniera de a aborda prudența printr-un pas înapoi în ceea ce privește creditarea nu mai merge. Trebuie să vă apropiați de clienți, să vă cultivați clienții. Acestea se fac prin benevolență, înțelegerea nevoilor și negociere”, a declarat Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a adus în discuție și faptul că  sistemul bancar nu a trebuit să fie suținut din bani publici pentru a depăși criza financiară, acesta fiind în prezent într-o situație foarte bună cu exces de lichiditate și cu un nivel redus, de circa 10%, al nivelului creditelor neperformante.

 


RELATED ARTICLES