spot_img
AcasăEconomieHidroelectrica, listată la bursă abia anul viitor


Hidroelectrica, listată la bursă abia anul viitor

Hidroelectrica va fi listată la bursă abia la jumătatea anului viitor, după ce se va cunoaşte situaţia exactă a investiţiilor cu funcţiuni multiple. Producătorul de energie va intra pe bursă cu 15% din acţiuni ale statului, susține Ovidiu Agliceru, preşedintele Directoratului. Asta după ce, anterior, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declarase că societatea are şanse să fie listată pe bursă în acest an şi totodată că procesul de pregătire a listării „se derulează cu toate motoarele turate la maximum”.

Ovidiu Agliceru, președintele Directoratului, spune că Hidroelectrica nu poate fi listată până când nu se va cunoaşte exact care este situaţia celor 17 investiţii pe care compania le are în derulare şi când vor putea să fie acestea finalizate. Unele dintre acestea au fost începute în anii ‘70. La data demarării, investiţiile aveau ca obiective principale, printre altele, apărarea împotriva inundaţiilor, acumulări pentru producerea apei potabile şi pentru irigaţii şi, într-o proporţie mai mică, producţia de energie. De asemenea, până în 15 septembrie, Consiliul de supraveghere al societăţii va primi, de la directori, notele de fundamentare referitoare la 15 din cele 17 obiective, două dintre ele fiind deja soluţionate în Consiliul de supraveghere şi trimise spre aprobare Adunării Generale a Acţionarilor. În timpul insolvenţei Hidroelectrica, programul de promovare pentru listarea companiei nu a fost stopat, acesta aflându-se şi acum în derulare.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declarase pentru News.ro că „există şanse” pentru o ofertă în acest an şi totodată că procesul de pregătire a listării „se derulează cu toate motoarele turate la maximum”. Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucureşteană care ar îndeplini criteriile MSCI şi ar permite Bursei de Valori Bucureşti să devină piaţă emergentă. Societatea a înregistrat pe primele şapte luni ale anului 2016 un profit brut de 913 milioane lei, mai mare cu peste 13% faţă de aceeaşi perioada a anului 2015. Asta în condiţiile în care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulată până la sfârşitul lunii iulie 2016 este mai mică cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.RELATED ARTICLES