spot_img
AcasăEconomieÎn top 10 al exportatorilor de cereale din România, o singură companie...


În top 10 al exportatorilor de cereale din România, o singură companie cu capital autohton

Exporturile din 2016 ale României de produse agricole realizate sub formă de materie primă brută, neprocesată, s-au ridicat la 3,75 miliarde euro, conform unei analize făcute de ZF pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Din acestea, exporturile de cereale au valorat 2,1 miliarde de euro potrivit datelor Eurostat. Valuarea exporturilor a crescut anul trecut, comprativ cu 2015, când s-au înregistrat 2 miliarde de euro.

Această piață este dominată de traderii de cereale și plante oleaginoase care aparțin un mari companii cu capital străin. Liderul exportatorilor de produse agricole este compania americană ADM Trading, conform datelor furnizate de INS. Locul doi în topul celor mai mari exportatori din agrobusiness în 2016 este ocupat de elveţienii de la Ameropa Grains, care au mai urcat o poziţie în clasament faţă de anul 2015. Institutul de statistică nu furnizează însă valoarea exporturilor pe fiecare companie în parte, ci doar pe întregul cod de export și ordinea lor.
Poziţia a treia în clasamentul celor mai mari exportatori din agrobusiness în 2016 este ocupat de chinezii de la Nidera, care au coborât două poziţii în clasament faţă de anul precedent. Traderii Cargill Agricultura şi Glencore Protein România şi-au păstrat aceeaşi poziţie faţă de anul precedent, respectiv locurile 4 şi 5 în topul celor mai mari exportatori din agrobusiness.
Exportul de produse agricole, materia primă brută, neprocesată, au urcat anul trecut cu aproape 12%, la aproape 3,75 mld. euro, cel mai ridicat avans din ultimii patru ani. Categoria de produse ale agriculturii şi vânătorii, aşa cum apare la INS, este a patra cea mai exportată, după maşini, echipamente electrice şi utilaje.

TOP 10 exportatori de cereale și oleaginoase în 2016

1. ADM Romania Trading (SUA)
2. Ameropa Grains (Elveția)
3. Nidera România (China)
4. Cargill Agricultura (SUA)
5. Glencore Protein România (Elveția)
6. Cerealcom Dolj (Mihai Anghel)
7. CHS Agritrade România (SUA)
8. Glencore Grain (Elveția)
9. Bunge România (SUA)
10. Baywa Agri România (Germania)RELATED ARTICLES