spot_img
AcasăEconomieÎncep promisiunile electorale - Creștere economică peste așteptări și facilități fiscale


Încep promisiunile electorale – Creștere economică peste așteptări și facilități fiscale

Creștere economică peste așteptări și taxe nemodificate. Asta promite ministrul Finanțelor, Anca Dragu. Potrivit ei, autorităţile se aşteaptă la o creştere economică foarte bună anul acesta, mult peste cea estimată, în condiţiile în care, în trimestrul al doilea, România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, datorată atât majorărilor salariale şi reducerii TVA, dar şi creşterii investiţiilor. Totodată, Anca Dragu anunță că Ministerul Finanţelor va prelungi perioada de acordare a scutirii de impozit pe profitul reinvestit, facilitate care expiră la sfârşitul acestui an.

“Ne aşteptăm să avem o creştere economică foarte bună, mult peste cea estimată la începutul anului, de 4,1% .(…) Este o creştere foarte bună pe al doilea trimestru, cea mai mare din Uniunea europeană, de 6%. Un efect important îl are consumul, ca urmare a creşterilor salariale şi reducerii TVA, dar avem şi creşteri de investiţii, iar investitorii vin şi ca urmare a unei percepţii bune faţă de România. Este o creştere a încrederii investitorilor, asta e clar. În februarie, Comisia Europeană a decis că România nu mai are dezechilibre macroeconomice. Aceasta a fost o informaţie percepută ca atare de pieţe şi a stimulat încrederea investitorilor în ţară”, a declarat marţi seară, la Realitatea TV, ministrul Finanţelor Publice. Anca Dragu a subliniat, totodată, că şi măsurile din Codul Fiscal au o contribuţie la creşterea economică.

Anca Dragu a fost întrebată dacă sunt posibile noi măriri de salarii anul viitor, însă ministrul Finanţelor a afirmat că pentru acest lucru trebuie reduse investiţiile, ori este prea devreme să se pronunţe acum pentru bugetul din 2017. “Este posibil să avem măriri de salarii, dar trebuie să reducem investiţiile în această situaţie. Este puţin prea devreme să ne exprimăm acum pentru bugetul din 2017, pentru că nu avem cifrele economice, cadrul macroeconomic. Impactul acestor măsuri anunţate este unul destul de mare. Eu am făcut un calcul. De exemplu, dublarea salariilor medicilor ar duce la aproape 2 miliarde de lei impact net. Pentru mărirea salariilor funcţionarilor publici, inclusiv contractuali, aproximativ 167.000 de persoane, este aproape un miliard de lei. Trebuie să vedem cum arată creşterea economică, cum arată încasările şi ce proiecte de investiţii îşi asumă Guvernul”, a explicat ministrul Finanţelor.

Anca Dragu a atras atenţia că este importantă crearea condiţiilor pentru accelerarea investiţiilor, fiindcă acestea aduc locuri de muncă şi a menţionat că, în primul semestru, s-a înregistrat o creştere cu 4% a numărului de locuri de muncă, respectiv cu 155.000 persoane. Referitor la bugetul pe 2017, ministrul spune că, potrivit legislaţiei în vigoare pentru anii electorali, acesta va fi întocmit de viitorul Guvern. În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creştere de 4,2% în 2016, susţinută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creştere să încetinească la 3,7%, scrie Agerpres.

Ministerul Finanţelor Publice va prelungi perioada de acordare a scutirii de impozit pe profitul reinvestit, facilitate care expiră la sfârşitul acestui an, a anunţat marţi seară, la Realitatea TV, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. “Vom prelungi facilităţile fiscale pentru profitul reinvestit. Această facilitate expiră la finalul acestui an şi o vom prelungi pentru cei care reinvestesc profitul.” Scutirea de impozit pe profitul reinvestit a intrat în vigoare la 1 iulie 2014 şi era prevăzută pentru un an şi jumătate. În această perioadă, agenţii economici sunt scutiţi integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru.

Ministrul Finanţelor a precizat, de asemenea, că se pregătesc ‘simplificări pentru mediul de afaceri’, în privinţa fiscalităţii, dar şi un pachet de reducere a evaziunii fiscale.
“Pregătim simplificări pentru mediul de afaceri şi pregătim un pachet de reducere a evaziunii fiscale, ceea ce este o veste bună pentru mediul de afaceri, pentru că oferim acele condiţii egale de piaţă pentru toţi participanţii. Pentru mediul de afaceri e foarte importantă predictibilitatea fiscală. Deci taxe majore nu vor fi modificate. De fapt, taxele, în general nu vor fi modificate (…) Dar pregătim ceva îmbunătăţiri, ceva simplificări”, a spus Anca Dragu, citată de Agerpres.





















RELATED ARTICLES