spot_img
AcasăComunicateIndicatorul de Incredere Macroeconomica realizat de Asociatia CFA Romania a crescut...


Indicatorul de Incredere Macroeconomica realizat de Asociatia CFA Romania a crescut in luna mai 2021

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “Indicatorul de incredere a continuat sa atinga noi maxime post- criza Covid-19. Aceasta evolutie este consistenta cu majorarea anticipatiilor de crestere economica pentru anul 2021, la peste 6%. Insa, cresterea cererii interne, combinata cu factorii externi va conduce si la majorarea ratei inflatiei.”

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioara la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte). De asemenea, componenta de conditii curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte fata de luna anterioara. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2022/iunie 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,75%, dar niciun participant la sondaj nu prevede o scadere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), nefiind inregistrat niciun raspuns de apreciere pentru RON. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro.

Este de remarcat faptul ca 84% din participantii la sondaj anticipeaza majorarea ratei inflatiei. De asemenea, 60% dintre participanti anticipeaza majorarea preturilor imobiliarelor de tip rezidential (cel mai ridicat procent din ultimul an).

Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna mai 2021 releva:

  • Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 65%) anticipeaza ca acesta se va resimti inclusiv in anul 2022, iar 22% din respondenti anticipeaza impactul pana in trimestrul IV al anului 2022;
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 6,4%;
  • Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +6,1%;
  • Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%;
  • Orizontul de aderare a Romaniei la zona euro este 2030.

 





















RELATED ARTICLES