spot_img
AcasăEconomieIndice imobiliar pentru evoluţia valorilor apartamentelor


Indice imobiliar pentru evoluţia valorilor apartamentelor

Evaluatorii lansează un indice imobiliar pentru evoluţia valorilor apartamentelor. Potrivit News.ro, Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România va lansa în noiembrie un indice imobiliar folosind informaţiile din Baza Imobiliară de Garanţii, ce include evaluările făcute de membrii asociaţiei, care sunt estimări ale valorilor de piaţă ale proprietăţilor pentru garantarea împrumuturilor la bănci.

Potrivit preşedintelui ANEVAR, Daniel Manaţe, “În viitorul apropiat, probabil în luna noiembrie, o să lansăm un prim indice imobiliar al ANEVAR. O să începem cu tipul de proprietate cel mai omogen, adică sectorul rezidenţial. Acest indice, mai mult ca sigur, se va referi la evoluţia valorilor de piaţă ale apartamentelor”.

Preşedintele ANEVAR a specificat că acest prim indice va lua în calcul doar evaluările făcute pentru apartamente, deoarece  cea mai mare cerere vine din partea clienţilor care vor garanţii pentru o astfel de locuinţă. În consecinţă, există mai multe informaţii disponibile pentru apartamente.

Potrivit datelor înaintat de şeful ANEVAR, din 1 iulie 2015 – moment în care a fost înfiinţată platforma Baza de Imobiliară de Garanţii (BIG) -şi până în 30 iunie anul acesta, au fost introduse circa 129.000 de rapoarte.

“Din acest număr, trei sferturi sunt rapoarte pentru proprităţi rezidenţiale, adică apartamente şi case şi după acestea urmează terenurile şi proprietăţile comerciale. Dacă însumăm valorile de piaţă ale tuturor proprietăţilor rezidenţiale evaluate – 96.000 -, care reprezintă peste 74.5% din totalul proprietăţilor din BIG, observăm că aceasta este aproape egală cu suma valoarilor de piaţă ale celor 11.000 de proprietăţi comerciale, care reprezintă 8,4% din totalul proprietăţilor din BIG”, a explicat Manaţe.

Potrivit datelor transmise de ANEVAR, până în 30 iunie 2016, evaluatorii au întocmit rapoarte pentru 7.000 de proprietăţi imobiliare industriale, 12.000 din categoria terenurilor, circa 1.400 de proprietăţi mixte şi 1.000 de proprietăţi agricole.

BIG a fost construită de către membrii ANEVAR care introduc, în mod constant, pe această platformă rapoarte de evaluare pentru bănci, în condiţii de confidenţialitate. Această bază conţine valori de piaţă estimate de evaluatori, nu este o bază de date cu preţuri de tranzacţie.

“Este o bază de informaţii extrem de utilă, care are marele avantaj că ne arată evoluţia în timp a pieţei. Pornind de la această bază de dată se pot realiza indici imobiliari, care să dea informaţii valoroase tuturor actorilor din piaţă şi publicului, şi presei, şi autorităţilor şi,de ce nu, şi membrilor”, a mai zis şeful ANEVAR.

Piaţa evaluărilor din România a ajuns la aproximativ 37 de milioane de euro anul trecut, în creştere cu aproape 6% faţă de anul precedent, cea mai mare parte fiind reprezentată de evaluările realizate pentru  bănci, conform cifrelor de afaceri raportate de evaluatorii autorizaţi către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

Evaluatorii persoane fizice au făcut, anul trecut, aproximativ 50.000 de rapoarte de evaluare, în timp ce companiile de profil, care au calitatea de membri corporativi ANEVAR, au raportat efectuarea a peste 112.000 de rapoarte.

















RELATED ARTICLES