spot_img
AcasăEconomieInflația a ajuns peste pragul de 4%


Inflația a ajuns peste pragul de 4%

 Indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a crescut surprinzător la 4,12% de la 3,84% în luna precedentă), deși prețurile au scăzut în iunie 2019 cu -0,20%, potrivit Curs de guvernare.
Explicația constă în așa-numitul efect de bază, adică valoarea înlocuită și consemnată în iunie 2018 fusese încă și mai scăzută, respectiv -0,48%.
Totodată, influenţa decisivă a venit pe segmentul preţurilor volatile din partea legumelor şi conservelor de legume, care s-au iefinit (din nou) cu aproape șapte procente şi au dat un efect de diminuare a IPC aproximativ egal cu valoarea de ansamblu.
Controlul bun al cursului de schimb a permis și diminuarea cu aproape jumătate de procent a facturilor la telefonie, potrivit sursei amintite.
În același timp, media pe ultimele 12 luni a celor doi indicatori a fost și ea identică și arătat ceva mai bine (4,0%). Mai important, însă, creşterea preţurilor aflate sub influenţa politicii monetare s-a redus la cel mai scăzut nivel din ultimele unsprezece luni (+0,15%).

RELATED ARTICLES