Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că salariile din Educație și cele din Sănătate nu vor crește potrivit calendarului stabilit și se vor face în trepte pe parcursul anului 2018.
Astfel, de la 1 ianuarie 2018, creșterea va fi de doar 25%, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferența. Varianta inițială prevedea ca primele majorări să fie aplicate de la 1 iulie 2017.
„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creşterea de 25% înseamnă o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistenţii au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie”, a spus Ministrul Muncii, marţi, la Antena 3, potrivit Mediafax.
De vină pentru amânare ar fi fost amendamentele făcute în Parlament.
„Toate acestea calculate pe impact faţă de varianta iniţială a legii ne-au dus la situaţia în care să se mai amâne până la 1 martie creşteri la Educaţie şi la Sănătate, dar şi Sănătatea şi Educaţia vor intra cu creşteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toţi ceilalţi bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra în comisie, domnul Viorel Ştefan nu a asistat la toată discuţia, noi am rămas cu secretarii de stat şi am calculat în continuare impactul pe buget”, a mai spus Olguţa Vasilescu.
Anunțul referitor la decalarea calendarului majorărilor din legea salarizării unitare a fost făcut după ce ministrul Muncii a avut o întrevedere cu ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.
Comisia de muncă din Camera Deputaților trebuia să se reunească, marți dimineață, pentru a dat un ultim vot înainte ca proiectul legii salarizării să intre în plen. Ședința a fost amânată, însă, pe fondul discuțiilor legate de depășirea anvelopei de 32 de miliarde de lei, prevăzută pentru perioada 2017-2020.
Deputații din comisie ar fi trebuit să voteze raportul cu amendamente întocmit la legea salarizării unitare, astfel încât proiectul să fie pus pe ordinea de zi a plenului de miercuri.