spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 29 mai - 02 iunie 2017


Revista presei 29 mai – 02 iunie 2017

Horia Braun, BCR: „Vom revizui prognoza de creștere economică la 4,7-5,1%, pentru 2017”

logo-bursa

Braun: „Este greu să vedem o creştere a dobânzilor, în ţara noastră”. Banca Comercială Română (BCR) urmează să îşi revizuiască prognoza privind creşterea economică între 4,7 şi 5,1% pe anul acesta, potrivit lui Horia Braun, economist şef Banca Comercială Română. Şi pentru anul viitor prognoza BCR de creştere a PIB va fi mai sus cu aproximativ un punct procentual, de la 2,8, la 3,9%, conform economistului. Domnia sa a făcut o comparaţie între situaţia actuală şi cea de dinainte de criză. Horia Braun a declarat: „Înainte de criză, a fost vorba despre o supraîncredere. Atunci, ne-am văzut super eroi, credeam că piaţa imobiliară va creşte la infinit, că nu va exista recesiune. Băncile centrale din economiile puternice nu vedeau niciun risc. Au trecut aproximativ zece ani de atunci. Cred că am învăţat lecţia. Aş zice că acum avem de a face cu o încredere (n.r. în economie), dar cu asumare de risc. Creditarea, în momentul de faţă, diferă faţă de perioada de dinainte de criză. Băncile au o capitalizare confortabilă, calitatea portofoliului de credite noi pare a fi superioară stocului de credite.

Sursa: Bursa

Numărul şomerilor a coborât în aprilie sub 471.000, nou nivel minim istoric, iar rata şomajului s-a menţinut la 5,3%

Numărul de şomeri a scăzut în a patra lună a acestui an, cu 7.087 faţă de luna precedentă, până la 470.887, nou nivel minim din 1994, de când există statistici pe această temă, iar rata şomajului s-a menţinut la 5,3% pentru a patra lună la rând, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În martie, în România erau 477.974 şomeri, în uşoară urcare faţă de februarie, când numărul şomerilor a fost de 476.996, în creştere faţă de ianuarie, potrivit datelor revizuite semnificativ în scădere de către INS. Un nivel atât de scăzut precum cel din aprilie al numărului de şomeri şi al ratei şomajului nu s-a înregistrat niciodată în România începând din 1994, de când se calculează şomajul după standardele BIM. Datele revizuite în acest an arată, spre deosebire de primele estimări, că numărul de şomeri a coborât sub 480.000 încă din luna ianuarie 2017 şi s-a menţinut apoi sub acest prag. Statisticile INS arată că numărul şomerilor a scăzut cu circa 77.600 în ultimul an, de la 548.500 în aprilie 2016.

Sursa: News.ro

România, locul patru în Europa după numărul de locuri de muncă generate de investițiile străine directe (studiu)

logo-agerpres

România ocupă locul patru în Europa în clasamentul țărilor cu cel mai mare număr de locuri de muncă nou create prin investiții străine directe în 2016, conform barometrului EY European attractiveness survey, ediția 2017.Anul trecut, România a atras 132 de proiecte de investiții străine directe, în creștere de 32% față de anul precedent, care au generat 17.545 de noi locuri de muncă. Marea Britanie este în fruntea clasamentului cu peste 43.000 de noi locuri de muncă, urmată de Polonia (cu 22.000) și de Germania, care a avut aproape 20.000 de noi locuri de muncă generate prin proiecte ISD. ”În privința numărului de proiecte de investiții atrase în 2016, România se situează la mică distanță înaintea Cehiei și Ungariei în zona Europei Centrale și de Est și pe poziția a doisprezecea în topul general european”, menționează sursa citată.

Sursa: Agerpres

Importurile de alimente au crescut 9,4% in primele doua luni, in timp ce exporturile au urcat cu doar 1,2%

Romania a importat in primele doua luni din acest an produse agroalimentare in valoare de 1,069 miliarde de euro, in crestere cu 9,4% fata de aceeasi perioada din 2016, in timp ce exporturile s-au majorat doar cu 1,2% in perioada analizata, reiese din datele transmise de Institutul National de Statistica (INS). Cerealele domina structura exporturilor, cu incasari in primele doua luni din acest an de peste 311 milioane de euro si un volum de 1,4 milioane de tone, cu 7,8% mai mare fata de intervalul similar din 2016. Importurile de cereale au ajuns la 62 milioane de lei in primele doua luni din acest an, fata de 55,8 milioane de lei din aceeasi perioada din 2016. Exporturile de seminte au ajuns in primele doua luni din acest la 115 milioane de euro, in crestere cu 3% fata de aceeasi perioada din 2016, in timp ce importurile au depasit 70 de milioane de euro.

Sursa: News.ro

Eurostat: România, în rândul statelor membre UE în care prețurile producției industriale au crescut în aprilie

logo-agerpres

Prețurile producției industriale au crescut în aprilie cu 4,3% în zona euro și cu 4,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2016, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În aprilie, prețurile producției industriale au urcat în aproape toate statele membre ale UE, cu excepția Luxemburgului (minus 2,7%). Cele mai semnificative creșteri au fost raportate în Belgia (12,8%), Olanda (8,7%) și Marea Britanie (8,1%). În România, prețurile producției industriale au urcat în ritm anual cu 3% în aprilie, după un avans de 3,2% în martie. Conform datelor Eurostat, prețurile producției industriale au rămas stabile în UE și în zona euro, în aprilie comparativ cu luna precedentă.

Sursa: Agerpres.ro

Ministerul Economiei: Industria redevine motorul creșterii economice a României

logo adevarul

Industria a redevenit motorul creșterii economice în trimestrul întâi al acestui an, în contextul în care producția industrială a crescut cu 7,3%, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. „Meritul principal pentru plusul producției industriale (7,3%) revine industriei prelucrătoare, majoritar privată și orientată spre export. Această industrie a primit mai multe comenzi noi și a creat cele mai multe dintre cele peste 29.000 locuri de muncă nou apărute și bine plătite, în primul trimestru al anului. Numărul angajaților a sporit în mai multe ramuri industriale, în pofida temerilor că majorarea salariului minim, de la 1 februarie 2017, ar descuraja angajatorii”, potrivit comunicatului. În trimestrul întâi din 2017, producția industrială a crescut cu 7,3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este cea mai mare creștere pentru această perioadă, în ultimii trei ani. Este o creștere de aproape patru ori mai rapidă decât media de 2% înregistrată în UE. Astfel, România se află pe locul patru în UE la creșterea trimestrială, după Estonia, Grecia și Letonia.

Sursa: Adevărul

Coface: Salariile brute au crescut cu peste 30% în România, din 2010

logo-capital

Salariile brute au crescut cu peste 30% în România, din anul 2010 și până în prezent, iar în Europa Centrală și de Est (ECE), deficitul de forță de muncă și creșterea costurilor cu forța de muncă reprezintă motive de îngrijorare pentru companii, se arată într-o analiză realizată de Coface. ‘Piața de forță de muncă din regiunea Europei Centrale și de Est continuă să se îmbunătățească. Ratele șomajului au scăzut la cel mai mic nivel de până acum, însă cele mai multe economii din ECE înregistrează cifre ale șomajului mai mari decât media UE. Datele arată o îmbunătățire în intervalul ultimilor doi ani, salariile în creștere, inflația scăzută, transformând consumul generat de gospodării, în principalul motor al expansiunii economice. Cele mai multe țări ale ECE au înregistrat o dinamică salarială pozitivă în ultimi ani. Din 2010, salariile brute au crescut cu peste 30% în România și Bulgaria și cu peste 20% în Ungaria și Polonia’, se arată în document.

Sursa: Capital

BNR a calculat averea românilor: Avuţia netă a unui român a ajuns la 11.000 euro. Datoria, 1.400 euro

logo-zf

Activele imobiliare au în continuare cea mai mare pondere în structura avuţiei nete a românilor, cu toate că tendinţa a fost descendentă faţă de anii de boom economic. Fiecare român are în medie o avu­ţie netă de aproximativ 11.000 de euro, de peste zece ori mai mică decât un european din zona euro, în timp ce datoria pe persoană ajun­ge în România la circa 1.400 de euro, po­trivit datelor BNR din Raportul asupra stabilităţii financiare 2017. Avuţia netă a populaţiei a continuat ten­din­ţa ascendentă începută în anul 2012, iar în pe­rioada septembrie 2015-septembrie 2016 a avan­­sat cu 9%, până la peste 1.000 mld. lei (cir­ca 220 mld. euro). Saltul avuţiei a fost deter­mi­nat în principal de creşterea acti­ve­lor nefinan­cia­re, cu peste 11%. În 2015, avu­ţia netă a popu­laţiei crescuse cu 7,1% faţă de anul anterior.

Sursa: Ziarul Financiar

CEC Bank, profit brut de 91 milioane lei în primele patru luni

logo-capital

CEC Bank a obţinut un profit brut de 91 milioane lei, în primele patru luni din acest an, în linie cu obiectivele asumate, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedinte director-general al băncii, conform unui comunicat de presă al instituției. ‘Conform misiunii asumate, CEC Bank continuă să susţină cu precădere IMM-urile, agricultura şi administraţiile publice locale. O atenţie deosebită este acordată cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri europene. Pentru anul 2017 ne-am propus o creştere a activităţii, în special în zona creditării, cu impact vizibil asupra creşterii eficienţei. La data de 30 aprilie 2017, Banca a obţinut un profit brut de circa 91 milioane lei, în linie cu obiectivele asumate’, a spus Gheţea. CEC Bank a avut în 2016 o cotă de piaţă de 7,16% din total active bancare, ‘în condiţiile în care piaţa bancară din România a fost extrem de dinamică pe segmentul de achiziţii şi fuziuni, precum şi în condiţiile în care unele bănci din sistem au beneficiat de majorări ale capitalului social din partea acţionarilor’.

Sursa: Capital

Tranzacție rapidă pe piața de curierat: eMag a cumpărat Sameday Courier, furnizor principal pentru companii mari. Surse: tranzacția a fost până în 2 milioane euro

logo-profit

Sameday Courier, furnizor principal pe segmentul livrărilor în aceeași zi pentru peste 1.000 de companii mari din România, a fost cumpărat de eMag. Surse din piață au declarat pentru Profit.ro că tranzacția a fost până în 2 milioane de euro. Sameday Courier este singurul operator de curierat din România specializat în livrările în aceeași zi, atât în țară, cât și în străinătate, în condiții speciale de transport în regim non-stop sau la ore prestabilite și în livrări personalizate, în funcție de nevoile fiecărui client. Serviciile oferite de companie includ și livrările standard – a doua zi, la nivel local, național și internațional, precum și livrări adresate și neadresate, în volume mari și în regim mai puțin accelerat. În urma tranzacției, Lucian Băltaru, CEO Sameday Courier, deține 20% din acțiuni, iar eMAG 80%, Octavian Bădescu vânzând pachetul deținut în companie.

Sursa: Profit.ro

Afacerile din sectorul de software și servicii IT au crescut cu 11,3% în 2016, industria va depăși miliarde de euro, în 2017 (raport)

logo-agerpres

Cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT din România a crescut, anul trecut, cu 11,3%, până la 3,6 miliarde de euro, comparativ cu datele din 2015, iar previziunile arată că, în 2017, va depăși valoarea de 4 miliarde de euro, potrivit celei de-a 4-a ediții a Raportului ‘Software and IT Services in Romania’, publicat marți de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Conform documentului, cifra de afaceri a sectorului, de 3,6 miliarde de euro, înregistrată în 2016 se datorează în primul rând exporturilor de software și servicii, a căror valoare a crescut cu 18,7% față de anul precedent. În același timp, valoarea pieței interne a înregistrat o scădere cu 5,7% în anul 2016 comparativ cu 2015, ‘în condițiile în care ediția anterioară a studiului anticipa o creștere de 4,6%’. ‘Prognoza de creștere medie anuală pentru următorii 3 ani se păstrează în continuare la aproximativ 15%, în staționare față de estimarea comunicată în ediția 2016 a studiului. Exportul de software și servicii IT a ajuns, în 2016, la 2,6 miliarde de euro, cu aproape 19% mai mult față de 2015, reprezentând 74% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a sectorului este în creștere și va atinge 79% în 2020, în condițiile curente ale pieței’, se arată în Raportul ANIS.

Sursa: Agerpres

Kaufland trece de 2,1 miliarde de euro cifra de afaceri și se menține lider de piață

logo-economia

Retailerul german Kaufland a raportat pentru 2016 afaceri în valoare de 9,691 miliarde lei (2,134 miliarde euro), cu aproximativ 5,6% mai mult decât anul precedent.Rămâne liderul pieței comerțului alimentar din România. După ce în 2015 a trecut de pragul de 2 miliarde de euro cifră de afaceri (9,1 miliarde de lei), Kaufland România a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri de 9,691 miliarde lei (2,134 miliarde euro ), informează un comunicat al companiei. Astfel, în 2016, contribuția Kaufland la bugetul de stat al României a fost de peste 640 milioane lei (peste 140 milioane euro). Kaufland România are în prezent o rețea locală de 115 hipermarket-uri și a încheiat anul 2016 cu un număr de 112 magazine. În cursul anului 2016, compania a investit peste 110 milioane euro în modernizarea și extinderea rețelei. „Pentru noi, contează foarte mult rezultatul din spatele cifrelor, pentru că avem o misiune care pune în centru oamenii și calitatea vieții. De aceea, rezultatul este o veste bună că suntem o echipă puternică, împlinită, gata oricând să ajute și că avem votul de încredere al clienților care ne arată că suntem alegerea numărul unu pentru ei”, declară Marco Hößl, Director General Kaufland România.

Sursa: Economica.net

Premieră: Dedeman cumpără cele cinci clădiri de birouri ale AFI de lângă mall-ul din Cotroceni pentru 164 milioane euro, intrând în prima ligă a administratorilor imobiliari

news.ro logo

Retailerul de materiale de construcţii şi bricolaj Dedeman a intrat pe piaţa administratorilor de birouri, după ce a semnat cu dezvoltatorul AFI Europe un antecontract de vânzare a trei clădiri de birouri din cadrul proiectului AFI Business Park, aflat chiar lângă mall-ul AFI Cotroceni, a anunţat joi dezvoltatorul. Acordul include şi opţiunea de vânzare a celorlalte două clădiri din cadrul aceluiaşi proiect, valoarea totală a tranzacţiei fiind estimată la 164 milioane euro. „Încheierea tranzacţiei va marca prima vânzare a AFI Europe pe piaţa din România. Acesta este un pas important din punctul nostru de vedere ca dezvoltator internaţional care a investit mai mult de 500 mil. euro în România şi care dezvoltă, în prezent, trei noi proiecte importante: proiectul mixt AFI Braşov, care include un centru comercial de 45.000 mp şi birouri clasa A de 25.000 mp, birourile AFI Tech Park – 56.000 mp şi proiectul rezidenţial AFI City în Bucureştii Noi”, a declarat directorul general al AFI Europe Romania, David Hay. Finalizarea întregului ciclu de dezvoltare a celor cinci clădiri de birouri clasa A a avut loc în cinci ani şi are drept chiriaşi unele dintre cele mai importante companii multinaţionale, în timp ce rata de ocupare este de 100%.

Sursa: News.ro

Piaţa jucăriilor din România va depăşi 230 milioane euro în 2017, fiind acoperită în proporţie de 90% de importuri. Cea mai rapidă creştere este pe segmentul jucăriilor de tip Lego

news.ro logo

Piaţa jucăriilor din România va depăşi 230 milioane euro în acest an şi este considerată una cu o competiţie puternică, cu 90% din produse provenite din import, iar cea mai rapidă creştere este pe segmentul jucăriilor de construcţie, de tip Lego, potrivit unui studiu al agenţiei de marketing Perceptum, remis News.ro. Pe piaţa românească, ponderea cea mai ridicată o au jucăriile diverse, categorie în care intră jucăriile pentru sugari şi jucăriile dinamice: zmee, cercuri hoola hoop, fresbee, morişti, ceasuri, puşculite, vehiculele şi armele de jucărie, precum şi figurinele şi jucăriile de pluş.

Sursa: News.ro

Asocierea Alpenside-Comnord-Specialist Consulting a câștigat licitația pentru sectorul de autostradă Râșnov – Cristian

logo-agerpres

Asocierea S.C Alpenside S.R.L. – S.C. Specialist Consulting S.R.L. a câștigat procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția sectorului de autostradă Râșnov – Cristian și a drumului de legatură cu profil de autostradă care asigură descărcarea traficului rutier spre municipiul Brașov, a anunțat joi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Sectorul Râșnov — Cristian face parte din lotul 2 (tronsonul Comarnic — Brașov), parte integrantă a autostrăzii București — Brașov, care are o lungime totală de 168 de kilometri. În prezent se așteaptă expirarea termenului legal de 10 zile pentru transmiterea unor eventuale notificări/contestații, privind rezultatul procedurii de atribuire, anunță CNAIR.

Sursa: Agerpres

Transgaz va trimite Comisiei Europene documentele necesare investigaţiei: Operaţiunile companiei nu vor fi afectate

logo-mediafax

Transgaz va transmite informaţiile necesare investigaţiei Comisiei Europene (CE) asupra companiei în ceea ce priveşte împiedicarea exportului de gaze naturale din România către alte state membre ale Uniunii Europene, se arată într-un comunicat transmis vineri către Bursa de Valori Bucureşti (BVB). „Compania va întreprinde cu celeritate toate diligenţele necesare pentru clarificări şi pentru mobilizarea eficace a resurselor şi asigurarea datelor, informaţiilor, şi documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie în procesul de investigaţii suplimentare iniţiat”, se arată în comunicat. Transgaz asigură că investigaţia CE nu afectează capacitatea firmei de a realiza operaţiunile. Comisia Europeană (CE) a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficială de investigare, pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale Uniunii Europene (UE). Comisia va investiga dacă Transgaz a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă, încălcând astfel normele UE.

Sursa: Mediafax

AFIR: Fermierii vor putea accesa până la 1,5 milioane de euro din fonduri europene pentru investiții în sistemele de irigații

logo-agerpres

Fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile până la 1,5 milioane de euro pentru investiții în modernizarea sistemelor de irigații prin submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice” inclusă în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), a anunțat, miercuri, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Instituția a publicat pe pagina oficială de internet versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”, componenta pentru infrastructura de irigații, finanțată prin PNDR 2020. Ghidul solicitantului se aplică atât pentru întreg teritoriul, cât și pentru zona ITI — Delta Dunării. Astfel, sprijinul public pentru investițiile finanțate prin această submăsură este 100% nerambursabil și nu va depăși 1.000.000 euro/proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare (SPA — Stații de pompare a apei, SRP — Stații de repompare).

Sursa: Agerpres

Investitorii sunt încrezători că pot face bani în continuare din acţiuni: Bursa a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

logo-zf

În ultimele 12 luni, piaţa de la Bucureşti a crescut cu 44% Banca Transilvania este la un maxim istoric, în aşteptarea unor noi achiziţii 22 din 25 de companii din indicele BET-XT sunt pe plus de la începutul anului. Bursa de la Bucureşti a crescut vineri, din nou, ajungând la cel mai bun nivel din ianuarie 2008 încoace. În ultimele 12 luni, bursa a crescut cu 44%, cea mai ma­re apreciere din regiune, ali­men­tată şi de un cadru internaţional fa­vo­rabil, în special în Europa, în combinaţie cu po­li­tica de dividende a companiilor de stat din România. Banca Transilvania, cea mai tranzacţio­na­tă acţiune din BET şi a doua ca pondere după Fondul Proprietatea, a ajuns vineri la un nou maxim istoric, analiştii anticipând o nouă achiziţie, care ar putea să propulseze banca din Cluj pe primul loc în România. Totuşi, sunt analişti care recomandă pru­denţă, pentru că actualul trend aduce aminte de evenimentele din 2007, atunci când referin­ţa bucureşteană a căzut brusc de la ma­ximul istoric de 10.800 puncte, nivel nemaiatins nici după zece ani. „Aspectul de bulă este relativ evident“, afir­mă Rareş Nilaş, acum consultant specia­li­zat pe pieţe de capital, după ce timp de 20 de ani a fost broker la bursă, fiind martor la toate creş­terile şi căderile de la Bucureşti.

Sursa: Ziarul Financiar

Cum au mers băncile în T1: 26 pe profit, 11 au înregistrat pierderi

logo-zf

Peste două treimi din numărul total al instituţiilor de credit prezente în România, respectiv 26 de bănci, au fost pe profit în primul trimestru (T1) din acest an, în timp ce 11 au înregistrat pierderi, potrivit datelor transmise de Banca Naţională. Aproximativ 80% din câştigul întregului sistem bancar românesc a fost adus de cele mai mari cinci bănci. Sistemul bancar românesc, care adună 37 de bănci, a înregistrat în T1 2017 un profit record de aproape 1,24 mld. lei, în creştere cu aproximativ 6% comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Situaţia macroeco­nomică s-a îmbunătăţit, inflaţia a rămas la niveluri scăzute, în timp ce creşterea creditării rămâne modestă. În T1 2017, econo­mia a marcat o creştere record de 5,7%, în timp ce soldul creditării totale a avut un avans de doar 3,2%. Profiturile cumulate ale celor mai mari cinci grupuri bancare din România – BCR, Banca Transilvania, BRD-SocGen, Raiffeisen şi UniCredit – au totalizat circa 983 mil. lei în T1/2017, reprezentând aproape 80% din câştigul realizat la nivelul întregului sistem bancar.

Sursa: Ziarul Financiar

 





















RELATED ARTICLES