spot_img
AcasăEconomieMihai Tudose: E nevoie de o analiză pentru gestionarea pilonului II de...


Mihai Tudose: E nevoie de o analiză pentru gestionarea pilonului II de pensii

Prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat luni că pilonul II de pensii nu va fi desființat, însă a subliniat importanța unei analize a gestionării banilor pentru a determina domeniile în care aceștia ar putea fi investiți și totodată pentru a determina costul administrării fondurilor, transmite News.ro.

„Nu se desfinţează pilonul II de pensii. Ceea ce ştiu că face doamna ministru este o analiză asupra gestionării acestor bani, fiindcă tot a ieşit în discuţie acest pilon II. Vedem el este gestionat într-un fel, să vadă Guvernul, să vadă doamna ministru şi noi toţi apoi cum este gestionat acest fond: ce se întâmplă cu acei bani, unde sunt investiţi, cât costă gestionarea acelor bani. Rezultatele vor fi făcute publice”, a afirmat Mihai Tudose.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus duminică, la România TV, că a cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, cu scopul de a înțelege modul de calcul al pensiilor şi care este diferenţa între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează şi la stat. Ministrul a precizat că nu este vorba despre naţionalizarea sau desfiinţarea pilonului II.

„Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele. Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranţă şi celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârsta de 35 de ani şi care au fost obligaţi de stat să cotizeze la alte piloane de pensie”, a afirmat ministrul Muncii.RELATED ARTICLES