spot_img
AcasăEuropaEuropenii sunt campioni mondiali la șpriț


Europenii sunt campioni mondiali la șpriț

Riscul dezvoltarii unor forme de cancer creste la consumatorii de bauturi alcoolice, chiar si in cantitati moderate. Obiceiul europenilor de a consuma in mod regulat bauturi alcoolice ii plaseaza intr-o zona cu risc crescut de a dezvolta forme de cancer ale aparatului digestiv, se arata intr-un raport recent al Uniunii Europene a Gastroenterologilor.

Europeanul bea in medie intre unul si patru pahare zilnic, suficient pentru a fi clasificat ca un bautor „moderat” ceea ce ii creste riscul de a dezvolta cancere de colon si de esofag, se arata in raportul medicilor de specialitate din Europa.

„Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de faptul ca alcoolul este un factor de risc pentru aceste cancere”, spune profesorul Helena Cortez-Pinto, medic gastroenterolog la Spitalul Universitar Santa Maria din Lisabona. „ Aceste dovezi epidemiologice arata o asociere evident intre consumul de alcool si cancer”.

Grupul de cercetatori a analizat datele culese de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care arata ca europenii sunt cei mai mari bautori de pe palneta, cu o medie de 11,2 litri de alcool pe an – echivalentul a doua pahare de vin zilnic (30 ml alcool pur).

Americanii beau cu 20% mai putin alcool decat europenii, in timp ce un african mediu consuma jumatate din aceasta cantitate. Unul din cinci europeni cu varsta de peste 15 ani, bea „rau” – mai mult de patru pahare de vin – cel putin o data pe saptamana.

Societatea Americana de Cancer sprijina rezultatele studiului, subliniind ca „limitarea consumului de alcool la nu mai mult de doua pahare pe zi pentru barbati si unul singur pentru femei poate avea efecte benefice asupra sanatatii, inclusiv prin reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon”.

Aproximativ unul dintre patru decese cauzate de afectiuni gastrointestinale poate fi atribuit consumului de alcool, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din anul 2014.

„Se manifesta efecte carcinogene ale alccoolului care afecteaza in primul rand tractul gastro-intestinal”, a spus Richard Gardner, director executiv al Societatii Britanice de Gastroenterologie. „In mod fundamental, nu exista nici un fel de bautura fara risc.”

Cazurile noi de cancer vor avea o crestere anticipata de la 14 milioane in 2012 la 22 milioane in 2030, conform OMS. In acelasi timp decesele cauzate de cancer, se anticipeaza ca vor creste de la 8,2 milioane la 13 milioane.

„Adoptarea acum a unor politici precum impunerea unui pret minim si ingradirea mai drastica a accesului la bauturi alcoolice, poate preveni multe drame in viitor”, consider Markus Peck, presedintele departamentului de gastoentrologie si hepatologie la spitalul Klinikum Klagenfurt din Austria.

Lituania detine primul loc in randul celor mai mari bautori din lume, cu o medie pe persoana adulta de 3,2 pahare zilnic sau 18,2 litri alcool pur pe an. Spre comparatie, un american nu bea mai mult de 1,6 pahar pe zi, in medie.

Guvernul Lituaniei a adoptat recent reforme legislative in domeniul comercializarii produselor din alcool, care vor intra in vigoare in 1 ianuarie. Se va interzice publicitatea pentru bauturile alcoolice si va creste varsta legala pentru a putea consuma alcool la 20 de ani de la 18 ani. Totodata va interzice vanzarea bauturilor alcoolice in magazine si restaurant de la ora 20 pana la ora 8 dimineata.













RELATED ARTICLES