Mișa: Deficitul bugetar al României, cel mult 2,8% din PIB

0
94
România are un deficit bugetar, pe ESA, de maxim 2,8% din PIB pentru anul 2017, iar pe cash este de 2,96% din PIB, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, după audierea sa, marți 23 ianuarie, în Comisia economică din Senat, scrie Agerpres. “Suntem într-un deficit ESA de maxim 2,8%, în condițiile în care ținta asumată la începutul anului a fost de 2,96%. Deficitul cash este în ținta de 3%, la 2,96%, în condițiile în care la începutul anului s-a asumat 2,98%.

“Deficitul structural va fi mai mic decât cel prognozat la începutul anului și toți acești indicatori macroeconomici pozitivi ne poziționeaza într-o altă relație cu partenerii noștri de la Bruxelles”, a declarat Mișa.

De asemenea, deficitul bugetului general consolidat a urcat la 10,2 miliarde de lei (1,21% din Produsul Intern Brut) după primele 11 luni ale acestui an, de la 6,6 miliarde de lei (0,79% din PIB) în primele 10 luni, conform datelor publicate miercuri de Ministerul Finanțelor Publice.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate de Comisia Europeană, deficitul public ar urma să ajungă la 3% din PIB in 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,9% din PIB și să ajungă la 4,1% în 2019.

În același timp,  calculul deficitului bugetar are la bază bugetul general consolidat care reflectă, în principal, estimarea încasărilor și a plăților, acesta având avantajul că se bazează, pe raportarea și urmărirea fondurilor aprobate prin legile bugetare. Totodată, deficitul cash este acela pentru care se estimează necesitățile de finanțare.LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here