spot_img
AcasăEconomieMișa: Deficitul bugetar al României, cel mult 2,8% din PIB


Mișa: Deficitul bugetar al României, cel mult 2,8% din PIB

România are un deficit bugetar, pe ESA, de maxim 2,8% din PIB pentru anul 2017, iar pe cash este de 2,96% din PIB, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, după audierea sa, marți 23 ianuarie, în Comisia economică din Senat, scrie Agerpres. „Suntem într-un deficit ESA de maxim 2,8%, în condițiile în care ținta asumată la începutul anului a fost de 2,96%. Deficitul cash este în ținta de 3%, la 2,96%, în condițiile în care la începutul anului s-a asumat 2,98%.

“Deficitul structural va fi mai mic decât cel prognozat la începutul anului și toți acești indicatori macroeconomici pozitivi ne poziționeaza într-o altă relație cu partenerii noștri de la Bruxelles”, a declarat Mișa.

De asemenea, deficitul bugetului general consolidat a urcat la 10,2 miliarde de lei (1,21% din Produsul Intern Brut) după primele 11 luni ale acestui an, de la 6,6 miliarde de lei (0,79% din PIB) în primele 10 luni, conform datelor publicate miercuri de Ministerul Finanțelor Publice.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate de Comisia Europeană, deficitul public ar urma să ajungă la 3% din PIB in 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,9% din PIB și să ajungă la 4,1% în 2019.

În același timp,  calculul deficitului bugetar are la bază bugetul general consolidat care reflectă, în principal, estimarea încasărilor și a plăților, acesta având avantajul că se bazează, pe raportarea și urmărirea fondurilor aprobate prin legile bugetare. Totodată, deficitul cash este acela pentru care se estimează necesitățile de finanțare.RELATED ARTICLES