spot_img
AcasăComunicateNeclaritățile din HG pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile...


Neclaritățile din HG pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile ar putea închide micile magazine de proximitate

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) solicită extinderea termenului dezbaterii publice a proiectului de HG pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile și o analiză minuțioasă a propunerilor înaintate de companiile și ONG-urile interesate de acest act normativ. În urma consultării celor peste 2.000 de membri ai săi și a organizării unui webinar la care au fost invitați parteneri direct afectați de măsurile preconizate, CLCC a transmis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o scrisoare deschisă în care își exprimă îngrijorările privind o serie de prevederi care vor avea un impact negativ major asupra micilor comercianți.

Criticile vizează în special articolele care prevăd obligativitatea comercianților de a se înregistra în baza de date gestionată de administratorul SGR și organizarea punctului de returnare în cadrul structurii de vânzare a comerciantului sau în imediata vecinătate a acesteia.

,,Membrii noștri au ridicat întrebări legitime în legătură cu aceste articole: Toți comercianții trebuie să se înregistreze? Și cei mici, care dețin magazine la sate, spre exemplu? O altă problemă a fost identificată la articolul privind returnarea garanției în limita unei cantități rezonabile de ambalaje SGR. Cine va decide ce reprezintă o cantitate rezonabilă? CLCC propune rescrierea acestui articol pentru că este neclar și va genera confuzii în implementarea lui atât de către micii comercianți, cât și de către autoritățile desemnate să aplice sancțiuni”, a declarat directorul executiv al CLCC, Constantin Rudnițchi, în cadrul webinarului organizat pe această temă.

Membrii CLCC au ridicat obiecții și în legătură cu articolul care stipulează interzicerea comercializării cu amănuntul a produselor ambalate în ambalaje SGR achiziționate direct de la producători neînregistrați în cadrul administratorului SGR sau indirect de la distribuitori ai acestor producători. Această prevedere ridică probleme pentru că ar presupune consum de timp și de resurse pentru micii comercianți pentru a verifica sute de produse pe care le primesc de la producători sau distribuitori.

Totodată, comercianții plătesc depozitul corespunzător pentru cantitățile cumpărate de la producătorii de băuturi şi primesc acest preț înapoi de la organismul central atunci când ambalajele de băuturi sunt livrate înapoi în sistem. Această prevedere va duce la un blocaj financiar pentru micii comercianți, până când organismul central îi returnează depozitul, întrucât ar putea dura zile bune de la momentul în care ambalajul este primit de comerciant de la client și până când acesta ajunge în sistem.

În plus, prevederea potrivit căreia comercianții emit facturi organismului central pentru depozite restante este o povară administrativă suplimentară pentru micile afaceri din cartiere sau din mediul rural.

Având în vedere aceste argumente, CLCC consideră că extinderea perioadei de consultare publică va fi benefică atât pentru inițiator – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cât și pentru actorii implicați – companii și ONG-uri direct afectate de măsurile propuse.





















RELATED ARTICLES