spot_img
AcasăEconomieO conductă de gaze între România şi Serbia ar putea fi finalizată...


O conductă de gaze între România şi Serbia ar putea fi finalizată în 2026

Autoritățile române iau în considerare posibilitatea încheierii unui Memorandum cu Serbia în privința construirii unei conducte de interconectare, între Arad şi Mokrin, lungă de circa 80 km, pentru creşterea gradului de asigurare a securităţii energetice în regiune. Valoarea estimată a proiectului se ridică la 43 milioane euro.

”Varianta analizată de export gaze naturale spre Serbia este de preluare a gazelor naturale din viitoarea conductă BRUA (faza I, II şi III). Cel mai apropiat punct al conductei BRUA de graniţa dintre România şi Serbia este localitatea Mokrin, zona Arad”, se arată în Plan de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei.

Conducta de transport gaze naturale dintre Arad și Mokrin va avea o lungime de circa 80 de kilometri, dintre care circa 74 de kilometri vor fi pe teritoriul României, iar șase pe teritoriul Serbiei.

Conform News.ro, se va instala și o stație de măsurare gaze naturale ce va fi amplasată pe teritoriul României sau al Serbiei.

Proiectul “Interconectarea sistemului naţional de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia” are ca termen de finalizare anul 2026. Totodată, valoarea acestuia se ridică la 43 de milioane de euro, din care 37 milioane euro vor fi investiți pe teritoriul României, iar trei milioane euro vor fi destinați construcției conductei pe teritoriul Serbiei, iar trei milioane euro vor fi investiți în staţia de măsurare gaze, fie pe teritoriul României, fie al Serbiei.RELATED ARTICLES