spot_img
AcasăEconomiePreţurile petrolului s-au diminuat, din cauza epidemiei din China


Preţurile petrolului s-au diminuat, din cauza epidemiei din China

Preţurile petrolului au scăzut luni la cele mai reduse niveluri din ultimele 13 luni, din cauza epidemiei din China care a redus cererea şi a provocat aşteptări privind noi reduceri ale producţiei de către OPEC şi aliaţii organizaţiei, între care şi Rusia, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 2,17 dolari, respectiv cu 3,8%, la 54,45 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din iunie 2019, potrivit News.ro.

Totodată, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 1,45 dolari, la 50,12 dolari pe baril, atingând un minim al şedinţei de 49,91 dolari pe baril, de asemenea cel mai redus nivel din iunie 2019.

În condiţiile în care epidemia a afectat cererea în China, cel mai mare importator de ţiţei din lume, compania de rafinare Sinopec a decis reducerea producţiei din această lună cu circa 600.000 de barili pe zi, respectiv cu 12%, cea mai amplă măsură de acest tip luată în ultimii peste 10 ani.

Rafinăriile independente din provincia Shandong, care importă cumulat circa o cincime din ţiţeiul din China, au redus producţia cu 30%-50%, într-un inteeval de peste o săptămână, au declarat directori şi analişti.

În prima zi de tranzacţii după vacanţa de Anul Nou chinezesc, capitalizarea principalului indice bursier chinez a scăzut cu 393 de miliarde de dolari, investitorii au vândut yuani şi mărfuri, piaţa fiind dominată de temerile provicate de epidemie.
RELATED ARTICLES