spot_img
AcasăEconomieRBS a picat testul de stres al Băncii Angliei


RBS a picat testul de stres al Băncii Angliei

Royal Bank of Scotland nu a reuşit să treacă testul de stress al Băncii Angliei şi este nevoită să strângă 2,5 miliarde de dolari capital, scrie Wall Street Journal. După rezultatul testului de stress, acţiunile RBS au scăzut cu 4%.

Verificările anuale de ”sănătate” a băncilor au expus slăbiciuni şi la alte două bănci importante din sistem, Barclays şi Standard Chartered, dar niciuna nu a fost obligată să îşi facă planuri pentru schimbare de capital, notează Ziarul Financiar.

Banca Centrală a Angliei a anunţat că la nivel general, sistemul bancar din marea Britanie este într-o formă bună şi încă poate păstra creditarea business-urilor şi gospodăriilor fără probleme pentru cel puţin cinci ani în cazul unui scenariu de agitaţie în piaţă.

Scenariul ipotetic pentru test, emis la sfârşitul lunii martie, nu a acoperit totuşi ipoteza că Marea Britanie ar urma să iasă din UE, dar rezultatele au oferit totuşi o perspectivă asupra modului în care s-ar comporta băncile britanice în cazul unei recesiuni majore.

Testele anuale de stres măsoară „sănătatea” a şapte creditori: RBS, Barclays, Standard Chartered, HSBC Holding, Lloyds Banking Group, Santander şi Nationwide Building Society. Scenariile se schimbă de la an la an şi oferă o perspectivă asupra sectorului bancar din Marea Britanie, precum şi a necesităţilor de capital ale băncilor.

RBS, care în proporţie de 73% este deţinută de guvern de la bailouturile din 2008, va trasa o nouă direcţie strategică la începutul anului viitor, în condiţiile în care se se luptă cu dobânzile scăzute şi cu potenţiale amenzi din partea autorităţilor din SUA pentru vânzarea unor credite ipotecare toxice în timpul crizei financiare.

Banca britanică RBS a fost prezentă şi în România, prin achiziţia unei participaţii la ABN Amro, dar s-a retras de pe piaţă după ce a vândut portofoliul de credite.

























RELATED ARTICLES