spot_img
AcasăEconomieREUTERS: E cale lungă până la intrarea în vigoare a Acordului CETA


REUTERS: E cale lungă până la intrarea în vigoare a Acordului CETA

Uniunea Europeană a semnat duminică acordul cu Canada, negociat timp de şapte ani. Acordul a scos la lumină dificultăţile cu care se confruntă blocul comunitar în aprobarea unui tratat comercial, dar drumul până la intrarea în vigoare a CETA este încă la început, scrie Reuters.

„Stabilim standardele care vor determina globalizarea în următorii ani”, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă comună cu premierul canadian Justin Trudeau, după semnarea acordului. “Nimic din alte acorduri comerciale nu va putea rămâne sub nivelul la care am ajuns astăzi cu Canada”, a adăugat el.

Pentru UE, acesta este primul tratat comercial cu o ţară G7 şi un succes obţinut cu mari emoţii, într-o perioadă în care credibilitatea blocului comunitar a avut de suferit în urma Brexit.

Ceremonia de duminică nu reprezintă, însă, ultimul act. Parlamentul European trebuie să îşi dea consimţământul, pentru ca CETA să intre parţial în vigoare, anul viitor. Pentru a fi implementat în totalitate, acordul trebuie să fie aprobat de peste 30 de Parlamente naţionale şi regionale. Iar experienţa belgiană a arătat că rezultatul nu este asigurat.

Cu toate acestea, Trudeau a dat asigurări că şi o aprobare provizorie ar permite deblocarea a 98% dintre măsurile-cheie prevăzute de document şi că atât consumatorii, cât şi companiile vor simţi imediat beneficiile. Printre acestea se numără eliminarea taxelor pentru aproape 99% dintre bunuri. Printre beneficiari se numără, de exemplu, industriile constructoare de maşini şi textilă din UE. În prezent, importul acestor produse în Canada presupune plata unor taxe de 18%.

În plus, companiile europene din domeniul serviciilor vor putea lua parte la licitaţii publice pentru contracte oferite de administraţiile locale şi provinciale ale Canadei. Este pentru prima dată când Ottawa oferă aşa ceva. În schimb, Canada va putea trimite cantităţi mari de porc, vită şi grâu pe piaţa europeană, iar producătorii UE de lactate vor putea exporta mai multă brânză decât în prezent în Canada.

Acordul încheiat cu Ottawa este considerat o platformă de lansare pentru un acord mai amplu al UE cu Statele Unite, cunoscut ca Tratatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), care a fost ţinta unor proteste de amploare ale sindicatelor şi organizaţiilor pentru protecţia mediului.

După ce şi-a dat acordul pentru CETA, vineri premierul valon a spus că, din punctul său de vedere, TTIP este mort. El a fost contrazis, însă, de comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, care a spus că negocierile vor fi reluate după ce va fi instalată o nouă administraţie ameriană.

Pe de altă, susţinătorii CETA spun că tratatul va permite o creştere a comerţului dintre UE şi Canada cu 20% şi va duce la o creştere a economiei UE cu 12 miliarde de euro pe an. Economia Canadei ar urma să crească, datorită CETA, cu nouă miliarde de dolari pe an.

În plus, pentru Ottawa, acordul este important pentru că îi permite să îşi reducă dependenţa de Statele Unite pentru exporturi.

Circa 100 de manifestanţi antiglobalizare s-au ciocnit cu forţele de ordine la Bruxelles. Protestatarii au vrut să forţeze intrarea în clădirea unde a avut loc ceremonia de semnare a CETA. Un fotograf al Reuters a văzut forţele de ordine reţinând mai multe persoane.

Acordul cu Ottawa a fost blocat săptămâni la rând, din cauza Guvernelor regionale din Belgia. În plus, România şi Bulgaria au cerut garanţii scrise din partea Canadei privind ridicarea vizelor cât mai rapid.

În cele din urmă, ţara noastră a obţinut ridicarea vizelor în două etape. Astfel, Guvernul Canadei şi-a luat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parţială de la 1 mai 2017.


















RELATED ARTICLES