În perioada 2015-2016, băncile din România „au scăpat” de cel mai mare volum de credite neperformante (NPL) din Europa Centrală și de Est (ECE), în valoare de 3,5 miliarde de euro, se arată în raportul recent al companiei de consultanță Deloitte.
Țările din zona ECE au înregistrat o activitate bancară mai intensă și s-au bucurat de un interes crescut al investitorilor, pe fondul îmbunătățirii condițiilor economice și a creșterii provizioanelor în câteva țări din regiune în urma exercițiului de Evaluare a Calității Activelor, conform aceluiași raport, citat de Agerpres.
Cu 37% din tranzații, România s-a plasat pe primul loc, fiind urmată de Ungaria, cu 24%, Polonia și Slovenia, cu 11%, respectiv 24%.
„În 2017, băncile românești vizează micșorarea ratei NPL de 10% înregistrată la sfârșitul anului 2016, astfel că vor ținti reducerea diferenței dintre nivelul actual și media europeană de 5%. În acest context, mă aștept să văd patru până la cinci tranzacții cu credite neperformante în acest an, fiecare cu valori nominale de câteva sute de milioane de euro. Creditele neperformante corporative și retail ipotecare vor rămâne în continuare vedetele tranzacțiilor în Europa Centrală și de Est”, a spus Radu Dumitrescu, partener Deloitte România.
Interesul investitorilor pentru portofoliile de credite retail ipotecare se va menține la același nivel crescut din 2016 și anul acesta, în anumite țări europene. Totodată, portofoliile corporative tranzacționate în țările din zona ECE au crescut la 4,8 miliarde euro între 2015 și 2016, în timp ce portofoliile care includ împrumuturi imobiliare și de consum au atins valoarea de 1,6 miliarde euro, se arată în a cincea ediție a raportului Deloitte NPL Study.
Raportul Deloitte analizează piețele de NPL din 12 țări: Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia