spot_img
AcasăEuropaLiderii UE resping politica protecționistă promovată de Donald Trump


Liderii UE resping politica protecționistă promovată de Donald Trump

Liderii europeni vor căuta să se distanțeze de concepțiile președintelui Donald Trump asupra comerțului și relaxarea reglementărilor financiare la summitul care va avea loc săptămâna viitoare definându-și astfel pozițiile în perspectiva alegerilor cruciale din lunile următoare, informează Bloomberg.

„UE rămâne ferm angajată unei politici comerciale solide într-un sistem comercial deschis și bazat pe reguli,” se spune într-o versiune a concluziilor care va fi redactate la sfârșitul summitului de pe 9 martie și obținute de Bloomberg News. Această atitudine vine în momentul în care reapar tendințele protecționiste.

În timp ce politica economică „America First” a lui Donald Trump și determinarea lui de a reduce din reglementările restrictive din sistemul bancar, instituite de Barack obama după criza financiară din 2008, UE vrea să-și reafirme valorile înaintea alegerilor din această lună din Olanda, urmate de cele din Franța și Germania. Liderii europeni încearcă să combată valul de anti-globalism ce începe să pună stăpâire pe Europa.

Cei 28 de lideri UE vor căuta să ajungă la poziția comună lor asupra comerțului ca urmare a negocierilor eșuate privind Tratatul Comercial și de Investiții Transatlantic – TTIP. Aceștia vor spune că UE va continua să se implice activ în relații comerciale cu partenerii internaționali”, se mai arată în draftul rezoluției, care va fi difuzată la sfârșitul summitului din Bruxelles.

În timpul primului discurs în fața Congresului, Trump a reluat acuzațiile împotriva țărilor care „practică Taxe și tarife vamale foarte mari”, dezavantajând mărfurile amerciane.
Refritor la reglementările bancare, liderii UE vor sublinia „importanța cooperării internaționale și construirea unor standarde pudențiale comune pentru serviciile financiare”, se mai arată în documnet.

Premierul britanic, Theresa May va participa la acest summit doar în prima zi, ceilalți 27 de șefi de state și guverne urmând să discute viitorul blocului comunitar pe 10 martie. Într-un discurs ținut la Berlin, Secretarul britanic al comerțului, Liam Fox, a declarat că Europa nu trebuie să impună noi bariere tarifare și să străduie pentru minimizarea perturbărilor din domeniul afacerilor și al investițiilor.

„Orice impedimente noi asupra comerțului și investițiilor în Europa nu doar că vor fi iresponsabile din punct de vedere politic dar și periculoase din punct de vedere economic și nu doar pentru Europa ci și pentru economia globală”, a declarat Fox.RELATED ARTICLES