spot_img
AcasăEconomieRomânia, cel mai mare deficit din UE: 4,1% în T2


România, cel mai mare deficit din UE: 4,1% în T2

Deficitul bugetar al României a crescut la 4,1% din PIB, date ajustate sezonier, pentru al doilea trimestru al anului, fiind cel mai mare deficit din UE, a anunțat Eurostat. Deficitul este calculat conform European Syestem Accounts (ESA 2010).

Diferența în plus față de datele comunicate de Institutul Național de Statistică (INS) provine din metodologia ESA care ține cont și de angajamentele de plată din perioada analizată.

După România, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezonie, le-au înregistrat Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).

La nivelul celor 28 de state ale UE, deficitul bugetar a crescut la 1,3%, date ajustate sezonier, faţă de 1,1% înregistrat în primul trimestru al acestui an.

Guvernul PSD-ALDE şi-a asumat respectarea ţintei de 3% din PIB pentru acest an, conform Tratatului de la Maastricht. În caz contrar, România riscă să intre în procedura de deficit excesiv.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentând 0,78% din PIB, în creştere de peste două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor, trase în sus mai ales de salariile bugetarilor, a depăşit avansul încasărilor, arată datele publicate în septembrie pe site-ul Ministerului Finanţelor.


RELATED ARTICLES