spot_img
AcasăEconomieRomânia va avea cea mai mare creștere economică din Europa în 2016


România va avea cea mai mare creștere economică din Europa în 2016

România primește vești foarte bune de la Fondul Monetar Internațional! În 2016, țara noastră va înregistra o creștere economică de 5%, cea mai mare din Europa. Potrivit prognozei de toamnă a FMI, avansul este peste cel al Irlandei care, anul trecut, a avut o creștere-record de 26,3%, faţă de doar 3,8% înregistrată de România.

Țara noastră va înregistra anul acesta un avans economic de cinci procente, arată cea mai recent prognoză a Fondului Monetar Internațional.Tot pentru 2016, prognoza FMI preconizează o inflaţie negativă de -1,5%, un deficit de cont curent de 2% din Produsul Intern Brut şi o rată a şomajului de 6,4%, în scădere cu 0,4 puncte faţă de 2015.

Datele Institutului Naţional de Statistică au indicat o creştere a PIB de 6% în T2, an/an şi de 5,2% în S1 faţă de S1 2015. Prin urmare, majoritatea analiştilor şi a instituţiilor care fac cercetări macroeconomice şi-au revizuit în sus prognozele de creştere economică. Astfel, dacă bugetul României este construit pe o creştere economică de 4,1%, majoritatea analiştilor prognozează în acest an o creştere spre 5%, FMI fiind una din ultimele instituţii care şi-a majorat în sens ascendent prognozele.

Pentru anul viitor, potrivit instituţiei cu sediul la Washington, creşterea se va tempera la 3,8%. Chiar și din psotura de lider european la capitolul „creștere economică”, nu putem să nu ne întrebăm, ca de fiecare dată, cât de mult se va simți avansul și în buzunarele românilor….


RELATED ARTICLES