spot_img
AcasăEconomieScumpirea gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost amânată pentru 1 noiembrie


Scumpirea gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost amânată pentru 1 noiembrie

ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie) a decis ca modificarea prețului gazelor naturale gazelor pentru consumatorii casnici să fie amânată până la 1 noiembrie urmând ca majorarea să se facă prin lege, după aprobarea OUG 64/2016, a declarat Nicolae Havrileț, președintele ANRE.

„Am amânat decizia privind prețul gazelor până după aprobarea în Parlament a OUG 64, întrucât vor fi operate modificări care vor avea impact major și asupra prețului final. Este vorba de faptul că va fi dereglementat serviciul de înmagazinare și, totodată, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzacționare pe bursă pentru producători”, a explicat Havrileț.

Ordonanța de Urgență nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanțiale legislației din sectorul gazelor. Astfel, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producție și, totodată, OPCOM va deveni singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislație.

Havrileț a mai arătat că a primit asigurări că ordonanța va fi adoptată în Parlament în această lună, astfel încât ANRE să poată decide un nou preț final al gazelor care să intre în vigoare de la 1 noiembrie și care să ia în calcul și modificările aduse de ordonanță.


RELATED ARTICLES