spot_img
AcasăEconomieStatul le dă câte 3,000 de euro fermierilor care cultivă roşii în...


Statul le dă câte 3,000 de euro fermierilor care cultivă roşii în sere sau solarii

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de Horărâre de Guvern perin care se introduce un ajutor de minimis pentru agricultori, în valoare de 3.000 de euro anual, pentru cultivarea de roşii în spaţii protejate, de tipul serelor sau solariilor.

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea produsului tomate în spaţii protejate, se arată în proiectul de Hotărâre, scrie agenţia de presă News.ro.

În proiect se mai arată că valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este echivalentul în lei a 3.000 euro anual, pentru fiecare beneficiar în parte. Cu toate că ajutorul este prevăzut la 3.000 euro/an, proiectul prevede un plafon maxim de 15.000 euro pentru trei ani, nefiind clar în ce condiţii poate fi atins.

„Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente”, se mai arată în HG.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor într-o singură tranşă, pe durata programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate. Potrivit proiectului, suma necesară aplicării schemei de ajutor de minimis este de 40 milioane euro şi provine de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

„Prevederile schemei se aplică producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, sau producătorilor agricoli persoane juridice, precum şi oricăror forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii”, se mai arată în proiect.

Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să solicite ajutoare de minimis, conform prevederilor prezentei hotărâri, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de 1.000 mp, să obţină o producţie de 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.RELATED ARTICLES