spot_img
AcasăEconomieStatul se împrumută mai scump cu 27% în martie față de februarie...


Statul se împrumută mai scump cu 27% în martie față de februarie 2017

Ministerul Finanțelor a plasat prin licitație o emisiune de certificate de trezorerie, cu valoarea totală de 600 milioane lei, cu scadența pe 18 septembrie 2017 și un randament mediu anual de 0,71%, în creștere semnificativă față de luna precedentă.

Licitația de joi a fost suprasubscrisă, cele opt bănci participante oferind 1,4 miliarde lei, mai mult decât dublul valorii anunțate inițial. Aceasta vine după două eşecuri la rând în licitaţiile pentri obligaţiuni benchmark, la care Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor, din cauza dobânzilor prea mari.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru martie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,7 miliarde lei, la care se pot adăuga 375 milioane lei prin licitaţii suplimentare, scrie News.ro.

Din valoarea împrumuturilor, 1,2 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni.

Tot în martie, Ministerul Finanţelor a programat o licitaţie de obligaţiuni în euro, în valoare de 200 milioane euro.


RELATED ARTICLES