spot_img
AcasăEconomieStudiu INS: Calitatea vieții în România


Studiu INS: Calitatea vieții în România

O familie din trei nu are cu ce să își plătească utilitățile. Peste 60% dintre casele de la țară au toaleta în curte, iar una din șapte familii are cel puțin o problemă serioasă cu locuința. Sunt rezultatele deloc îmbucurătoare ale studiului realizat de Institutul Național de statistică referitor la calitatea vieții în România în 2015.

Bunăstarea încă se lasă așteptată în România, mai ales la sate. Asta deși țara noastră a înregistrat în 2015 a doua creștere economică din Uniunea Europeană, de 3,8%.  Cea mai recentă cercetare publicată de Institutul Natțional de Statistică, referitoare la nivelul calității vieții, arată că una din trei familii a avut restanțe repetate la plata utilităților și întreținere, în principal din cauza lipsei banilor. Majoritatea, la energia electrică (54,6% din gospodăriile cu restanțe), întretinere (53,2%) și abonamentul telefonic (34,1%). În timp ce mai puține restanțe s-au înregistrat la împrumuturi. (9,1%), remarcă HotNews. Familiile de șomeri se află în situația cea mai dificilă. În cazul acestora, 49,3% nu si-au putut plati la timp sumele datorate, proportie mai mare fata de celelate categorii de gospodarii. Fenomenul restantelor este de asemenea mai raspandit in cazul gospodariilor cu copii si mai ales al celor monoparentale (48,8%), dar și in cazul celor de 2 adulti care au 3 sau mai multi copii in intretinere (46,0%).

De asemenea, aproape jumatate din gospodarii suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate, se ajunge la 85,2%. Dacă o treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit net lunar minim cuprins intre 1001 lei si 2000 lei, ceva mai mult de jumatate dintre acestea au nevoie de cel putin 2000 lei. În schimb, aproape un sfert considera ca venitul necesar ar trebui sa fie chiar mai mare de 3000 lei lunar. Dintre gospodariile urbane, aproape 64% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2000 lei lunar.

Mulți dintre români trăiesc pe datorie. Imprumuturile sunt folosite de 9% dintre gospodarii,  in principal pentru cumpararea in rate a autoturismelor, echipamentelor tehnice si electronice si plata cheltuielilor pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei. In proportii mult mai mici, gospodariile s-au impumutat pentru achitarea unor cheltuieli legate de sanatate, pentru investitii si pentru educatie si ingrijirea copiilor. Imprumuturile sunt mai des utilizate de catre gospodariile de la orase (11,9%, fata de 5,4% la sate).

Locuinta reprezinta un element foarte important in definirea standardului de viata al unei gospodarii, mai notează HotNews. Anul trecut, in marea lor majoritate, gospodariile erau ocupate in calitate de proprietar sau cu titlu gratuit. Ponderea gospodariilor chiriase este mai mare cu 1,9 puncte procentuale in mediul urban fata de mediul rural. Dupa statutul ocupational al capului gospodariei, cei mai întâlniți chiriași sunt șomeri (5,1%).

In mediul rural, peste 2 din 5 gospodarii traiesc in locuinte construite inainte de anul 1971. Cele noi, construite dupa anul 2000, există doar în procent de 17,6% pe total, fiind mai mare in zonele urbane (21,8%) fata de cele rurale (12,2%). De-a dreptul îngrijorător este faptul că în anul 2015, pe total, ponderea gospodariilor dotate cu baie/dus a fost de 68,7%, iar a celor cu grup sanitar de 67,1%. Pe medii de rezidenta, diferentierile sunt foarte pronuntate la ambele tipuri de utilitati, in principal din cauza slabei dezvoltari a sistemului public de alimentare cu apa si a sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate in localitatile rurale, fata de cele urbane. Mai mult, peste 60% din gospodariile rurale NU beneficiaza de avantajele oferite de existenta unei bai si a grupului sanitar in interiorul locuintei.

De asemenea, o gospodarie din sapte se confrunta cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinta. Printre cele mai frecvente psunt cele privind deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei. Locuințele cu probleme sunt mai multe la sate, cum era de așteptat. De asemenea, la fel de grav este și faptul că în gospodariile agricultorilor, lipsa banilor face ca mașina de spalat rufe sa nu existe in 30,8% dintre cazuri. Să nu mai vorbim de absenta computerelor, care se constata mai ales la gospodariile de someri (43,6%) si agricultori (36,2%).

























RELATED ARTICLES