spot_img
AcasăEconomieSub 20% dintre locuinţele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor


Sub 20% dintre locuinţele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor

Mai puţin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinţe sunt asigurate prin poliţa obligatorie PAD împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile unui sistem naţional de asigurare obligatorie a imobilelor şi având în vedere cutremurele din ultima perioadă, informează News.ro. Cea mai mică pondere a asiguraţilor o regăsim în regiunea Moldova, în timp ce bucureştenii se situează la polul opus, cu 38,5%, datorită achiziţiei de imobile prin credit bancar, atenţionează Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

“Din păcate, conştientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mică, iar proprietarii aleg să nu încheie o poliţă de asigurare”, a afirmat directorul general al PAID România, Nicoleta Radu-Neacşu.

Dacă cutremurul produs sâmbătă noaptea în zona Vrancea, cu magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, nu a produs pagube ale locuinţelor, seismul din localitatea Amatrice din Italia care a avut loc în august, cu o intensitate de 6,2 grade, a distrus integral multe clădiri şi s-a soldat cu persoane decedate.

În regiunea geografică Moldova, arie de impact pentru seismele cu epicentru în Vrancea, doar 15,89% din locuinţe sunt asigurate, în timp ce în Banat sau Dobrogea gradul ajunge la 26,81% şi respectiv 21,93%. În Capitală, gradul de asigurare ajunge la 38,51%, în principal datorită contractării de credite imobiliare, pentru care este obligatorie încheierea unei poliţe PAD.

PAID a plătit despăgubiri în luna august în valoare de 228.477 de lei, din care 194.213 de lei pentru poliţe de tip A, iar 34.264 de lei pentru poliţe de tip B. Printr-o poliţă PAD, în cazul unui dezastru natural (cutremur, inundaţie, alunecare de teren), proprietarul unui imobil de tip A este despăgubit cu suma de 20.000 de euro, în timp de proprietarul unei locuinţe de tip B are o sumă asigurată de 10.000 de euro. Asiguratul plăteşte o primă de 10 euro pentru o poliţă PAD aferentă unei locuinţe de tip B, respectiv 20 de euro pentru asigurarea uneia de tip A.

Numărul poliţelor PAD a crescut la finele lunii august cu 14,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,73 milioane de unităţi, situându-se încă la un nivel redus. PAID a fost constituită în noiembrie 2009 şi şi-a început activitatea în februarie 2010, având ca acţionari companiile ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Gothaer Asigurări şi Uniqa Asigurări.
RELATED ARTICLES