spot_img
AcasăEconomieTop 300 cele mai mari companii din România


Top 300 cele mai mari companii din România

Automobile Dacia a fost anul trecut, pentru a treia oară consecutiv, cea mai mare companie din România, după cifra de afaceri, și a devansat, astfel, OMV Petrom. Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, în baza datelor de la Registrul Comerțului, primele 300 de companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri de 440 mld. lei (100 mld. euro), în creştere cu 4% faţă de 2014. Rezultatul reprezintă o treime din cifra de afaceri totală a firmelor locale (1.222 mld. lei). Creşterea companiilor mari este în linie cu creşterea businessului total.

Ziarul Financiar scrie că Automobile Dacia a fost în 2015 pentru a treia oară consecutiv cea mai mare companie din România după cifra de afaceri devansând OMV Petrom SA. Dacia a avut afaceri de 19,1 mld. lei, în creştere cu 2% faţă de 2014. Al doilea loc este ocupat de OMV Petrom Marketing, iar pe lo­cul trei este OMV Petrom SA. Cele trei com­­­panii sunt sin­gu­rele din eco­­no­mia lo­cală ca­re au re­uşit anul trecut să trea­că peste 10 mld. lei, arată ana­­liza ZF.

Potrivit datelor preli­mi­nare pe 2015, în economia românească sunt 116 firme care au trecut peste un miliard de lei cifră de afaceri anul trecut, scrie agenția de presă Mediafax. Dedeman Bacău este cea mai mare firmă antre­prenorială, iar în clasamentul general se află pe poziţia a şaptesprezecea. În top 100 se află nouă firme controlate de antreprenori locali, iar lor li se alătură Banca Transilvania. Companiile antreprenoriale din top 100 sunt pe pro­fit, cu excepţia RCS&RDS, care a ra­por­tat o pier­dere de 22 mil. lei anul trecut. De partea cea­laltă, în top 100 sunt 16 multi­na­ţio­­nale cu pier­­deri, dar şi „cam­pioanele“ statului la acest capitol. Cifra de afaceri a companiilor din România s-a majorat cu aproape 5% anul trecut, la 1.222 mld. lei, cel mai bun rezultat atins vreodată de firmele din România, arată datele de la Registrul Comerţului. În euro însă, cursul de 3,68 de lei/euro face ca 2008 să rămână încă un an de referinţă când businessul s-a apropiat de 300 mld. euro.


RELATED ARTICLES