spot_img
AcasăEconomieTopul scumpirilor: Prețul ouălor crește cu aproape o treime, iar al untului...


Topul scumpirilor: Prețul ouălor crește cu aproape o treime, iar al untului cu 7%

În luna noiembrie față de luna anterioară, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la ouă, cu aproape 30% și la unt cu 7%. Tutunul și țigările s-au scumpit cu circa 2% iar prețul combustibililor a urcat cu 2,7%, se arată în comunicatul Institutului Național de Statistică (INS).

La capitolul mărfuri alimentare, fructele proaspete s-au scumpit cu 2,2%, laptele şi produsele lactate au costat mai mult cu 1,35%, preţul untului a crescut cu 6,9%, iar cel al ouălor s-a majorat cu 29,2%, în noiembrie 2017 faţă de octombrie 2017. Dintre cele nealimentare dar care influențează toate celelalte prețuri sunt combustibilii care s-au scumpit cu 2,7%. Iar tutunul și produsele din tutun s-au scumpit și ele cu 1,9%.

Indicele preţurilor de consum al mărfurilor alimentare a crescut cu 3,8%, iar cel al mărfurilor nealimentare s-a majorat cu 4,1% în noiembrie 2017 faţă de noiembrie 2016.

Pentru cei care au contractat credite, persoane fizice sau juridice, vestea creșterii peste așteptări a inflației în noiembrie, la 3,2%, faţă de noiembrie 2016, nu este deloc bună. Aceasta va antrena creşterea indicelui Robor pe piaţa interbancară şi implicit a ratelor de plătit la bancă.

Indicele Robor, care stă la baza calculării creditelor la bancă, a crescut în ultimele două luni de la 0,6% la 2,2% pe an, iar analiştii se aşteaptă să depăşească 3% şi chiar 4%, având în vedere cât de mult a crescut inflaţia.

Creşterea inflaţiei peste aşteptări ar putea antrena şi creşterea cursului, care în ultima săptămână a bătut pasul pe loc în jurul valorii de 4,63 – 4,64 lei/euro.

 


RELATED ARTICLES