spot_img
AcasăEconomieTranselectrica a majorat cu 28% tariful pentru serviciile tehnologie de sistem


Transelectrica a majorat cu 28% tariful pentru serviciile tehnologie de sistem

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica  a anunțat vineri noul tarif de 12,06 lei/MWh, în creștere cu 2,67 lei/MWh (+28%). Ca urmare a acestei măsuri, prețul final al energiei livrate consumatorului casnic crește cu circa 0,6%.

În comunicatul Transelectrica se arată că celelalte tarife, privind serviciul de transport al energiei electrice și cel privind serviciile funcționale de sistem rămân neschimbate

”Factorul principal care a stat la baza creșterii tarifului a fost reprezentat de reconsiderarea ipotezelor de preț aferente achiziționării de către Transelectrica a rezervelor de sistem de pe piața concurențială, pentru funcționarea sigură a Sistemului Electroenergetic Național (SEN). Ipotezele de preț aferente pieței concurențiale reprezintă o componentă importantă în economia tarifului reglementat, având în vedere că achizițiile de pe piața concurențială asigură cea mai mare parte din necesarul de servicii de sistem achiziționat de Transelectrica în exercitarea rolului de operator de sistem al SEN”, spun oficialii companiei.

El afirmă că, pe lângă reconsiderarea ipotezelor de preț aferente achiziției serviciilor de sistem pe piața concurențială, noua valoare a tarifului reflectă și suplimentarea cantităților de rezerve de sistem pe combustibil alternativ stabilite conform HG 760/2017 privind aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic, ce urmează a fi achiziționate de Transelectrica în regim reglementat pe parcursul sezonului de iarnă începând cu luna ianuarie 2018.

Transelectrica este operatorul de Transport și de Sistem din România, care gestionează 81 stații electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA și peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV și 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 64,79 milioane lei, de peste trei ori mai mic față de rezultatul net raportat în perioada similară a anului anterior, de 213,33 milioane lei, ca urmare a scăderii veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice. De asemenea, veniturile totale au urcat cu peste 27%, la 2,41 miliarde lei, de la 1,89 miliarde lei, la sfârșitul lui septembrie 2016. Compania are circa 2.200 de salariați și se află sub autoritatea Ministerului Economiei.


RELATED ARTICLES