spot_img
AcasăEconomieTuriștii străini au lăsat aproape 3 miliarde de lei în România, în...


Turiștii străini au lăsat aproape 3 miliarde de lei în România, în prima jumătate a anului

Turiştii străini au cheltuit în prima jumătate a anului 2,8 miliarde lei în România, venind în special pentru afaceri sau conferinţe. Ei au cheltuit în medie 2.527 de lei de persoană, la un număr de 1,09 milioane de turişti. Cei mai mulţi au venit pentru afaceri, conferinţe, sau cursuri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

59% dintre turişti au venit în România pentru afaceri sau conferinţe, în tim ce călătoriile în scop particular (vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor şi rudelor sau doar transit) au reprezentat 41%. Dintre acestea, vacanţele au avut o pondere de 59,6%.

Jumătate dintre cheltuielile pentru afaceri (51,8%) au fost repartizate pentru cazare, 94,4% dintre turişti preferând mic dejunul inclus. Turiştii au mai lăsat 16,3% din banii cheltuiţi în restaurante şi baruri, iar 12,6% au fost pentru cumpărături.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, peste o treime – 37,2% – au fost pentru alimente şi băuturi, iar aproape o treime pentru cadouri şi suveniruri.

Turştii străini veniţi cu afaceri au dat 56,5% din banii pe transport către închirierea de autoturisme, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 22,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Peste jumătate – 52% – dintre turiştii străini veniţi în România şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 29,4% pe cont propriu. Totodată, trei sferturi dintre aceştia au călătorit cu avionul, în timp ce 13,7% au venit cu autoturismele proprii, mai arată statisticile oficiale.
RELATED ARTICLES