spot_img
AcasăEconomieMemorandum România – Spania pentru eliminarea dublei impuneri la impozitele pe venit


Memorandum România – Spania pentru eliminarea dublei impuneri la impozitele pe venit

Guvernul a adoptat miercuri un Memorandum pentru aprobarea convenţiei între România şi Spania pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit, la prevenirea evaziunii fiscale şi la evitarea plăţii impozitelor, informează News.ro. Convenţia se aplică persoanelor rezidente într-una sau în ambele ţări semnatare. Măsura are ca scop promovarea şi stimularea investiţiilor şi a finanţării dintre cele două ţări.

Cotele de impozit pentru veniturile care se impun prin stopaj la sursă (veniturile sub formă de dividende, dobânzi şi redevenţe) sunt de 5% pentru dividende şi de 3% pentru dobânzi şi redevenţe. Măsura are ca scop promovarea şi stimularea investiţiilor şi a finanţării dintre cele două ţări.

Legislaţia spaniolă nu prevede un impozit cu reţinere la sursă în cazul dobânzilor, prin urmare în Protocolul anexă există o prevedere prin care cota de impozit de 3% va fi redusă la zero, până când Spania introduce un astfel de impozit în legislaţia internă, potrivit Guvernului. Vor fi scutite reciproc de impozit dividendele obţinute de o societate rezidentă într-un stat contractant şi care deţine pentru mai mult de un an, direct sau indirect, cel puţin 10% din capitalul societăţii plătitoare de dividende, şi dividendele obţinute de o schemă de pensii rezidentă a unui stat contractant.

Părţile au inclus o clauză anti-abuz, în sensul că acest instrument juridic nu creează oportunităţi privind neimpozitarea sau impozitarea mai redusă ca urmare a evaziunii fiscale sau a evitării plăţii impozitelor, inclusiv prin aranjamente financiare care au ca scop obţinerea beneficiilor din convenţie în avantajul rezidenţilor unor state terţe.

Prin noua convenţie se reglementează şi impozitarea veniturilor sub formă de salarii şi pensii, a veniturilor obţinute de studenţi, practicanţi, artişti şi sportivi, precum şi a veniturilor obţinute din valorificarea capitalului. În text nu a mai fost inclus niciun articol care să vizeze veniturile obţinute din profesii independente, pentru a fi în concordanţă cu actualele linii directoare ale OCDE şi cu legislaţiile interne ale celor ţări. Aceste venituri sunt incluse în categoria profiturilor din activitatea de afaceri.


RELATED ARTICLES