Conferința Women in Data Science (WiDS) sub egida Stanford University, aflată la cea de-a doua ediție în România, a adus în atenția publică importanța creării unui parteneriat solid între mediul privat-public-guvernamental și academic în domeniul științei datelor, în vederea dezvoltării de soluții inovatoare și tehnologii ale viitorului. Doar astfel, prin conlucrarea tuturor celor implicați se pot creiona linii viitoare de acțiune, se pot consolida valori și se pot implementa cu succes procese de transformare organizațională și adaptare la cerințele noilor tehnologii.
Ligia Deca, consilier prezidential, Departamentul Educație și Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale a declarat: „Domenii precum inteligența artificială, robotică, știința datelor sunt în mare parte conduse de femei care au dovedit implicare și profesionalism, calități incontestabile care trebuiesc încurajate și susținute pe viitor. Ne aflăm într-un context special, unde reziliența înseamnă capacitatea rapidă de a lua decizii și de a ne mobiliza corespunzător pentru identificarea de soluții viabile într-un timp scurt”.
La rândul său, Pamela Ward, ministru consilier și ofițer comercial superior pentru Europa de Sud-Est în cadrul Ambasadei SUA la București, susține implicarea femeilor în domenii care pot contribui la creșterea și dezvoltarea economică viitoare. “Angajamentul nostru de a promova perspectivele și succesele femeilor în tehnologie reflectă convingerea noastră că responsabilizarea și echitatea femeilor sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea economică, democrația și securitatea în întreaga lume. Evenimentele WiDS la nivel mondial și românesc demonstrează cu adevărat capacitățile de conducere și participare a femeilor în aceste domenii, precum și schimbarea și promisiunea viitorului”, a concluzionat reprezentantul Ambasadei SUA la București.
Organizată de Think Thank 360, cu susținerea Ambasadei SUA la București, Women in Data Science, este un eveniment unic în țara noastră, care își propune să aducă pe agenda publică importanța expertizei feminine în domenii cheie de dezvoltare viitoare. În cadrul dezbaterii au fost subliniate noile strategii de acțiune pe termen mediu și lung, fundamentate cu ajutorul instrumentelor data science specifice în toate domeniile de activitate și au fost oferite soluții cât mai inovatoare și concrete la nevoile și cerințele impuse de evoluțiile actuale și viitoare.
„Acum este un moment foarte bun să construim un ecosistem puternic de data science în România, cu un parteneriat solid public-privat, academic și guvernamental. Este important să coagulăm o comunitate de specialiști proveniți de la toți actorii implicați în domeniul științei datelor. Astfel, vom crea alinierea perfectă cu oportunitățile oferite de crearea cloud-ului guvernamental din PNRR și potențialul imens pe care îl va avea data science în analiza datelor colectate în sectorul public”, a declarat Alexandra Cernian, lector universtar Universitatea Politehnică București, Expert al Comisiei Europene.
Inițiativa Women in Data Science (WiDS) își propune să inspire și să educe tinerii din întreaga lume în domeniul științei datelor, cu accent pe sprijinirea femeilor care doresc să exceleze în acest domeniu.
În acest an, a avut loc și o premieră la nivel național- Concursul Datathon în cadrul căruia echipele românești din mediul academic, privat și guvernamental au concurat, la nivel internațional, cu echipe de profesioniști cu tradiție în domeniul data science. Tema de anul acesta a concursului s-a referit la schimbările climatice și energia verde, iar echipele românești s-au clasat în topul clasamentului mondial, în primele 100 de echipe dintr-un total de 829 de echipe din întreaga lume. Echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică- ICI București a ocupat un onorat loc 36 , fiind urmată de o echipa AI Cluj, formată din 4 tinere specializate în domeniul științei datelor și de echipa ROSPIN (Romanian Space Initiative) compusă din studenți de la Facultatea de Inginerie Spațială și cea de Automatică și Calculatoare, care a ocupat locul 79 în clasamentul mondial.
Ella Ciupercă, Director științific Think Thank 360 a declarat:”WiDS Datathon organizat pentru prima dată în acest an a evidențiat potențialul enorm pe care îl are țara noastră într-un domeniu emergent, care estimăm că va avea un impact din ce în ce mai important în viitor. Echipele românești s-au antrenat, au studiat și reușit să își demonstreze valoarea prin identificarea unor soluții rafinate, prin analiza avansată a datelor în domeniul schimbărilor climatice și energiei verde. Mesajul acestui eveniment este unul cât se poate de simplu: toate deciziile importante din orice domeniu (guvernamental, afaceri, educație, armată, etc) este impetuos să fie adoptate sau optimizate prin utilizarea acestei noi resurse- datele”.
Trăim vremuri complicate, unde umanitatea, solidaritatea și bunătatea sunt esențiale pentru a privi cu încredere spre viitor. Mobilizarea generală și ajutorul necondiționat sunt esențiale în aceste clipe. Dialogul neîntrerupt, diplomația și de ce nu, noile tehnologii pot ajuta să construim punți de comunicare între popoare și să stabilim limite de acțiune primând astfel calea dialogului constructiv și a soluțiilor de pace care clădesc speranța, unitatea și credința într-o lume mai bună.
Partenerii strategici ai evenimentului sunt Ambasada Statelor Unite ale Americii la București și Wolters Kluwer România. Partenerii academici ai evenimentului sunt Academia de Studii Economice din București și Universitatea Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Sponsorii principali care fac posibilă organizarea acestei conferințe, contribuind astfel la diseminarea informațiilor privind știința datelor, sunt: OMV Petrom, Banca Comercială Română, Adobe Romania, Thoughtworks România, Enel România, Google România, eMAG, UNIQA Asigurări ,MHS Trucks, Data Booster si Regina Maria. La categoria parteneri amintim: Automobile Bavaria (BMW) și RADIOCOM, Aerotravel, Lotus Cosmetics, Adara Spa, și entitățile patronale: Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin CONAF și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA.
Parteneri media: AGERPRESS, Financial Intelligence, Ziarul NEWS, Economistul, Club Economic, MONEY.RO, Ziarul BURSA, România Durabilă, The Diplomat Bucharest.