spot_img
AcasăComunicateZiua Petrolistului: Industria de petrol și gaze trebuie ajutată să contribuie la...


Ziua Petrolistului: Industria de petrol și gaze trebuie ajutată să contribuie la redresarea economiei

Cu ocazia Zilei Petrolistului, FPPG mulțumește zecilor de mii de oameni dedicați, cu al căror efort și responsabilitate încă se scrie povestea frumoasă a acestei industrii. În ciuda restricțiilor prelungite deja de un an și jumătate de pandemie, petroliștii nu au luat pauză, asigurând permanent resursele de energie fără de care nu putem crește standardele de viață în România.  

La mulți ani! 

”În această zi aniversară, ne îndreptăm gândurile noastre către oamenii pe umerii cărora este construită industria de petrol și gaze a României. Continuăm să trecem printr-o perioadă marcată de crize profunde și suprapuse, a căror gestionare devine imposibilă fără menținerea siguranței aprovizionării cu energie. De aceea, munca fără întreruperi a petroliștilor a devenit cu atât mai vitală pentru depășirea acestui context. Le mulțumim și îi încurajăm să rămână precauți și responsabili, adevărate modele pentru lucrătorii din oricare alte industrii.”, transmite Franck Neel, președintele Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG).

Este important să ne amintim, cu atât mai mult într-o zi ca aceasta, faptul că România are una dintre cele mai vechi industrii ale ţiţeiului și gazelor naturale din lume. Cu peste 100 de ani de producţie a gazelor naturale și peste un secol și jumătate de extracţie și rafinare industrială a ţiţeiului, această industrie a sprijinit continuu dezvoltarea economică a României. Astăzi, industria noastră se confruntă cu noi provocări precum tranziția energetică, rolul gazului în mixul de combustibili din România și noile reglementări destinate pieței libere, pentru care avem nevoie însă de măsuri rapide și ferme ale autorităților statului, care să ajute industria să răspundă tuturor provocărilor locale și globale.

În contextul Zilei Petrolistului, sărbătorită anual pe data de 8 septembrie, industria de petrol şi gaze naturale reiterează nevoia urgentă a unor măsuri din partea autorităților, precum deblocarea proiectelor din Marea Neagră, ce vor permite un volum redus de importuri și prețuri la gaze și energie în general care se vor ajusta în consecință.

„Actualizarea urgentă a cadrului legislativ este absolut necesară ca acest sector să se mențină competitiv la nivel global și adaptat vremurilor moderne. Din păcate, vedem cum populația este tot mai afectată de creșterile de prețuri la energie, fără să oferim o șansă gazului din Marea Neagră să intre cât mai rapid pe piață și să echilibreze astfel costurile în următorii ani. Petroliștii sunt pregătiți și așteaptă, iar cetățenii sunt dornici să se bucure de propriile resurse în locul celor importate, așa cum reiese dintr-o multitudine de studii privind favorabilitatea proiectului gazelor din Marea Neagră. Așteptăm, în ultimul ceas, să vedem dacă și decidenții politici sunt pregătiți și poate, cu prilejul zilei petrolistului, își amintesc de urgența acestei măsuri.”, a conchis Franck Neel.

Amintim că pentru demararea producției în Marea Neagră – cea mai mare investiție privată a ultimelor decenii și totodată una dintre investițiile istorice din sectorul românesc de petrol și gaze naturale – e nevoie de un cadru legal stabil și predictibil și, cu precădere, de amendarea corespunzătoare a Legii offshore în puținul timp rămas până la închiderea ferestrei de oportunitate.





















RELATED ARTICLES