spot_img
AcasăEuropaAtentat cu bombă în centrul oraşului Istanbul


Atentat cu bombă în centrul oraşului Istanbul

Un atentat cu bombă s-a produs în cursul acestei dimineţi în apropiere de cartierul istoric al oraşului Istanbul. În zonă se mai află o universitate importantă şi biroul primarului. Explozia a avut loc în momentul în care un autobuz al poliţiei traversa Piaţa Beyazit, cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar alte 36 au fost rănite.

Dintre cele 11 victime, 7 sunt membri ai forţelor de ordine şi 4 civili. Atentatul nu a fost revendicat de nimeni până acum, dar preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a indicat pe militanţii kurzi. De asemenea, Domnia Sa a declarat, conform Reuters, că „vom continua lupta noastră împotriva teroriştilor până la final, neobosiţi şi neînfricaţi.” Atentatul vine pe fondul luptei cu minoritatea kurdă, după prăbuşirea acordului de încetare a focului în iulie 2015. Cele mai dure lupte se dau în sud-estul ţării, acolo unde există o importantă comunitate kurdă.

Acesta a fost al patrulea atentat de amploare produs în Istanbul anul acesta. De asemenea, trei atacuri grave au avut loc în capitala Ankara în ultima perioadă – în martie, 35 de oameni au murit într-un atac sinucigaş; în februarie, un autobuz militar a fost aruncat în aer, 28 de soldaţi fiind ucişi. Ambele atacuri au fost revendicate de aripa radicală a PKK, anume TAK – vulturii liberi ai Kurdistanului. Cel mai grav s-a produs la un miting al păcii organizat de kurzi în luna octombrie 2015, peste 100 victime. Responsabilitatea acelui atentat a revenit Statului Islamic.

 

 

 


RELATED ARTICLES