spot_img
AcasăEuropaBrexit: Studenții europeni din Marea Britanie nu vor fi afectați pe termen...


Brexit: Studenții europeni din Marea Britanie nu vor fi afectați pe termen scurt

Pierderea statutului de membru al Uniunii Europene va avea pe termen lung un impact semnificativ asupra universităților din Marea Britanie. Reprezentanții organizației Universities UK  au declarat că actualii studenți vor primi în continuare credite și subvenții până în momentul încheierii studiilor curente. Totodată, aceștia i-au asigurat pe actualii studenți și pe cei înscriși deja pentru anii universitari 2016/2017 și 2017/2018 că statutul acestora de imigranți nu se va schimba în urma rezultatelor referendumului, până când guvernul nu va lua altă decizie.

Studenții provenind din țările membre ale Uniunii Europene plătesc aceleași taxe de studii precum britanicii și pot beneficia de sistemul acestora de împrumut pentru plătirea studiilor. Pentru un an de studiu, taxa pentru un student britanic sau european ajunge pâna la suma de 9,000 de lire sterline, sumă care poate fi împrumutată de către guvernul biritanic, în urma depunerii unei cereri. În momentul încheierii unei specializări, banii vor fi restituiți de către absolvenți, atunci când salariile acestora vor depăși suma de 21,000 de lire sterline pe an. Totodată, un student neaparținând Uniunii Europene, plătește între 10,000 și 17,000 de lire sterline pentru un an de studiu fără a avea posibilitatea obținerii unui împrumut din partea guvernului britanic; acesta fiind un posibil scenariu pentru studenții europeni în cazul care nu vor avea loc alte negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeana în legătură cu statutul studenților europeni din universitățile britanice.

Michael Arthur, directorul University College London, într-un interviu dat celor de la Times Higher Education, a declarat că este îngrijorător faptul că studiile în Marea Britanie vor deveni excesiv de scumpe pentru foarte mulți studenți din UE, din moment ce nu va mai exista niciun temei legal pentru a nu le impune taxe egale cu cele ale studentilor din afara Uniunii Europene; în acest caz, studenții europeni vor pierde și accesul la sistemul britanic de împrumut pentru studii.

În prezent, universitățile din Marea Britanie genereaza 73 de miliarde de lire sterline pentru economia țării, dintre care 6.4 procente provin de la studenții din Uniunea Europeană.RELATED ARTICLES