spot_img
AcasăEuropaDacă avem cultură, de ce nu "lucrăm" cu ea? România are cei...


Dacă avem cultură, de ce nu „lucrăm” cu ea? România are cei mai puțini angajați în domeniul culturii, comparativ cu alte state din UE

Avem cel mai mic număr de angajați în domeniile culturale, raportat la Uniunea Europeană, cu o cotă de 1,2%, arată datele celui mai recent raport EUROSTAT. La polul opus se situează micul stat Luxembourg, care a raportat o cotă de 4,4%.

În perioada 2011-2015, numărul angajaţilor din domeniile culturale a crescut constant, cu 410.000 mai multe locuri de muncă în domenii culturale (+7%) în Uniunea Europeană, în 2015, faţă de 2011, notează agenția de presă Mediafax. În 2015, aproape 6,5 milioane de oameni erau angajaţi în sectorul cultural în Uniunea Europeană. Sectorul reprezenta aproape 3% din numărul total de angajaţi.

Aproape două milioane din cei angajaţi erau artişti şi scriitori, din care aproape jumătate (49%) lucrau singuri. În ceea ce priveşte nivelul educaţional al celor angajaţi în zona culturală, mai mult de 60% din oamenii care lucrează în domenii culturale în Uniunea Europeană au educaţie terţiară, aproape dublu faţă de cota celor care lucrează în total (33%).

Cea mai mare cotă a celor angajaţi în domenii culturale a fost înregistrată în Luxembourg (4.4%), Estonia şi Suedia (4,1%), Finlanda (4%). La polul opus se găsesc state precum România (1,2%), Slovacia (2%), Grecia (2,1%), Bulgaria şi Portugalia (2,3%).


RELATED ARTICLES