spot_img
AcasăEuropaFranța va închide 17 reactoare nucleare


Franța va închide 17 reactoare nucleare

Electricite de France, compania de electricitate deținută de statul francez și care operează 58 de reactoare nucleare, ar putea fi obligată să închidă 17 dintre ele pentru a respecta planul guvernamental de reducere cu 50% a producției de electricitate provenită din energie atomică.

Oprirea celor 17 reactoare până în 2015 va fi o mare provocare pentru Franța și EDF, deoarece 72% din energia electrică produsă în 2016 fiind generată de centralele nucleare.

În timp guvernul pledează pentru sporirea puterii instalate în centrale „verzi”, bazate pe uilizarea de energii regenerabile, nu se știe deocamdată cum va face față economia la închiderea a aproape o treime dintre reactoarele aflate în funcțiune. Statul ar putea fi de asemenea obligat să acorde compensații companiei naționale de electricitate pentru capacitățile de producție și suporte costurile (deloc mici) pentru dezafectarea reactoarelor nucleare înainte de terminarea perioadei normate de funcționare.

Ministrul Ecologiei, Nicolas Hulot, a declarat că nu s-a stabilit exact numărul de reactoare  pentru că „n-am dezvoltat încă nimic planul nostrum de mediu”. Dar fiind stabilit procentajul de 50%, „oricine poate să-și dea seama că vor fi mai multe care trebuie oprite și nu doar unul singur”.

În ianuarie, EDF a ajuns la o înțelegere cu guvernul, conform căreia, va primi 490 milioane de euro precum și alte plăți, dacă vor fi închise cele două reactoare de la centrala Fessenheim.

 RELATED ARTICLES