spot_img
AcasăEuropaPanică în Italia. Seismele lovesc din nou


Panică în Italia. Seismele lovesc din nou

Trei cutremure cu magnitudine 5,4 , 5,9 și respectiv 4,6 s-au produs marţi în centrul Italiei, într-un interval de şase ore începând cu ora locală 19.10 (20.10 ora României). Seria de seisme a provocat panică în rândul populaţiei, dar numărul victimelor este redus, pentru că cel mai puternic dintre cutremure a avut loc la două ore după primul, când majoritatea oamenilor erau deja la adăpost, scrie La Repubblica.

Şeful Departamentului pentru Protecţie Civilă, Fabrizio Curcio, a declarat că “zeci” de oameni au fost răniţi, dar numai patru sunt în stare gravă, relatează Reuters. Viaţa niciunuia dintre ei nu este în pericol. O singură persoană a murit în urma cutremurelor. Este vorba de un bătrân care a făcut infarct de frică. “Situaţia nu este atât de catastrofală pe cât ne temeam”, a precizat Curcio.

La Roma, bucăţi de tencuială au căzut de pe clădiri, iar sediul Ministerului de Externe a fost evacuat. Un drum care face legătura cu satele din zona de munte, de-a lungul râului Nera, a fost blocat de bolovani mari, unii de mărimea unei maşini, care au căzut peste el.

Oamenii speriaţi au ieşit în stradă din cauza seismelor simţite până în sudul ţării, la Napoli, aflat la peste 250 de kilometri distanţă, dar şi în nord, la Veneţia, aflat la circa 300 de kilometri distanţă.

Potrivit La Repubblica, autorităţile respiră uşurate că nu există un număr important de victime, dar pentru oameni a început un nou calvar. Mulţi şi-au petrecut noaptea în stradă, în ploaie, în maşini sau în adăposturi improvizate.

Numeroase clădiri au structura afectată. Şi nu este vorba numai de clădiri istorice, ci şi de trei spitale – cele din localităţile Tolentino, Matelica şi Cingoli – precum şi de închisoarea din Camerino. Toate au fost evacuate de urgenţă.

Mai multe străzi au fost blocate de dărâmături, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă. Şcolile din localităţile afectate vor rămâne închise joi, pentru a fi verificate.

Cele trei cutremure, cu magnitudine 5,4 , 5,9, respectiv 4,6, s-au produs circa la două ore şi jumătate distanţă unul de altul, începând cu ora locală 19.10 (20.10 ora României). Premierul Matteo Renzi s-a întors de urgenţă la Roma, pentru a monitoriza situaţia şi a coordona activitatea autorităţilor.

Potrivit specialiştilor, seismele au legătură cu cel din august, care a distrus localitatea Amatrice şi a provocat moartea a aproape 300 de oameni. Experţii spun că seismul din urmă cu două luni a activat o nouă falie.


RELATED ARTICLES