spot_img
AcasăEuropaUngaria investeşte 1,2 mld. euro în dezvoltarea regiunii Lacului Balaton


Ungaria investeşte 1,2 mld. euro în dezvoltarea regiunii Lacului Balaton

Guvernul din Ungaria va aloca 365,4 miliarde de forinţi (1,18 miliarde euro) pentru dezvoltarea regiunii Lacului Balaton, până în 2020, folosind fonduri interne şi ale Uniunii Europene, relatează Portfolio.hu.

Suma este cu circa 20% mai mare faţă de cea prevăzută într-un proiect similar anunţat în 2015, dar care a fost revocat în primăvara acestui an.

Obiectivele strategice ale proiectului sunt dezvoltarea economiei regiunii, a inovaţiilor, a produselor sub brandul Balaton, îmbunătăţirea calităţii apei, siguranţa, dezvoltarea regională şi a resurselor umane, dezvoltarea infrastructurii rutiere, a apei şi a transporturilor aeriene şi rutiere, precum şi modernizarea serviciilor turistice.

Din suma totală, 263,7 miliarde forinţi (850 de milioane de euro) vor proveni de la Uniunea Europeană, iar 101,7 miliarde forinţi (330 de milioane de euro) de la bugetul Ungariei.
În plus faţă de proiectul iniţial este faptul că Agenţia Ungară pentru Turism va juca un rol major în implementarea acestuia.

De asemenea, vor fi revizuite operaţiunile companiilor Balaton Boating şi Heviz Lake, existând şi planuri pentru creşterea traficului pe aeroportul Sarmellek din regiune.

O altă noutate este crearea unui parc tematic la Balaton, printr-o finanţare de 17 miliarde de forinţi (54 milioane euro). Potrivit unui decret al guvernului, va fi înfiinţată o companie non-profit, înainte de sfârşitul anului, pentru coordonarea lucrărilor de dezvoltare.


RELATED ARTICLES